Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Čeští delegáti se vrátili z X. mezinárodního fóra mládeže v Římě

Datum publikace30. 3. 2010, 17.00
TiskTisk

Ve dnech 24.-28.03.2010 se v Rocca di Pappa nedaleko Říma konalo již X. mezinárodní fórum mládeže, kterého se účastnili i dva zástupci z České republiky - Tereza Truhlářová z plzeňské diecéze a Martin Hájíček z olomoucké arcidiecéze. Vyvrcholením celé konference byla mše svatá se Svatým otcem na Květnou neděli na vatikánském Svatopetrském náměstí při příležitosti XXV. světového dne mládeže.

Rocca di Papa: Již X. mezinárodního fóra mládeže, které organizuje Papežská rada pro laiky každé tři roky v Rocca di Papa nedaleko Říma, se letos zúčastnilo 250 mladých lidí z 80 států pěti kontinentů a všech hlavních katolických hnutí a organizací. Sekce pro mládež České biskupské konference vyslala také dva zástupce: Terezu Truhlářovou z plzeňské diecéze a Martina Hájíčka z olomoucké arcidiecéze. Martin se s námi hned po příletu podělil o svůj hluboký zážitek: 'Jedním z nejsilnějších momentů setkání pro mě byla modlitba Otčenáš na poslední společné mši svaté. Každý jsme se ji nahlas modlili ve svém jazyce, 250 účastníků, 80 národností, 70 jazyků, co země to jiný kulturní i společenský kontext, přesto jsme silně cítili, že jdeme po stejné cestě, ač jsme každý odjinud, a jdeme za stejným cílem, i když řešíme jiné problémy.'

 

Mezinárodní konference se nesla v duchu motta „Learning to love – Učit se milovat“. Skrze přednášky, panelové diskuse a pracovní skupiny se mladí lidé z nejrůznějších kulturních prostředí zamýšleli nad povoláním k lásce ať už ve formě manželství, kněžství nebo zasvěceného života. Nejčastěji se diskuse zaměřily na problematiku manželství a palčivou otázkou bylo, zda je stále možné uzavřít manželství na celý život a případně jak? „Shodli jsme se na tom, že dnešní doba ve snaze být svobodná dává přednost spontaneitě a emocím před svobodným rozhodováním při zapojení rozumového uvažování a vůle vytrvat a že mladým lidem chybí osobnostní formace. Kvalita profesní formace šla v posledních letech hodně nahoru, zato osobnostní formace se často nedostává,“ shrnula možné problémy manželství Tereza Truhlářová. 'Z diskusí byly patrné velké kulturní rozdíly mezi Afrikou a zbytkem světa, a to převážně v otázkách zachování rodových tradic či problematice šíření pohlavních nemocí. Společnost je navíc silně ovlivněna soudobými trendy jako je ideologie gendru, sexuální revoluce či sociologické změny ve 20. století,“ doplnil postřehy z Mezinárodního fóra mládeže Martin Hajíček.

 

Během setkání s papežem v rámci XXV. Světového dne mládeže kladli mladí Benediktu XVI. otázky a jedna z nich zněla: „Svatý otče, jak mám nasměrovat svůj život, abych se vydařil, abych nemyslel jen sám na sebe?“ Papež na to odpověděl: „Ježíš nám ukazuje cestu lásky.“ Zmínil některé důležité body této cesty: rodina jako základ společnosti, respekt k životu, který daruje Bůh, řád v sexualitě muže a ženy, sociální pořádek a v neposlední řadě pravda. „Bůh má pro každého z nás plán a každý musí přijít na to, jak může ve svých podmínkách svým osobním způsobem prožívat vůli Boží,“ řekl Benedikt XVI. k mladým lidem celého světa. Vyvrcholením celé konference byla mše svatá se Svatým otcem na Květnou neděli na vatikánském Svatopetrském náměstí při příležitosti XXV. světového dne mládeže.

 

Na závěr krátký medailonek českých účastníků. Oba jsou velmi aktivní v české církvi.

Martin Hájíček studuje v Brně na Právnické fakultě Masarykovy univerzity a je zapojen do aktivit Vysokoškolského katolického hnutí, které nyní připravuje Celostátní setkání vysokoškoláků „Studentský Velehrad“. Ten proběhne ve dnech 30.4.-2.5.2010 na Velehradě. Ve své domovské olomoucké arcidiecézi delší dobu vede animátory mládeže.

Tereza Truhlářová se podílí na aktivitách Vysokoškolského studentského klubu 'Hora' v Plzni, kde studuje na Lékařské fakultě Západočeské univerzity, a také na činnosti své domovské farnosti v Karlových Varech.

Oba jsou zapojeni do příprav Celostátního setkání animátorů, které se uskuteční 15. -21.8.2010 v Kroměříži.

Aktuální zprávy z jednotlivých dní Mezinárodního fóra mládeže najdete na www.vkhbrno.signaly.cz. V budoucnu tam bude zveřejněno také shrnutí přednášek a dojmů z celé konference.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou