Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Pohřeb oseckého opata Bernharda Thebese, O. Cist.

Datum publikace6. 4. 2010, 17.15
TiskTisk

Slavnostní rekviem za opata cisterciáckého kláštera Osek Bernharda Thebese, který zemřel 27.3.2010, se koná ve středu 7.4. v 10.00 hodin v opatském kostele v Oseku. Následovat bude uložení těla zemřelého do opatské hrobky.

Osek: Opat Bernhard se narodil 4.11.1928  jako druhé ze sedmi dětí v zemědělské rodině ve Wickershausenu u Hannoveru. Po skončení gymnázia v Einbecku byl povolán jako pomocník k námořnictvu. Po válce a vyučení na zedníka putoval jako cestující tovaryš až na Sicílii. V Kolíně nad Rýnem se posléze seznámil s dílem Adolfa Kolpinga, zamiloval si je a vstoupil do Kolpingovy rodiny ve Freiburgu. Během svého inženýrského studia v Mohuči se seznámil s mnichem vyhnaným z tehdejší ČSR, který v něm probudil přání ke konkrétnímu následování Krista, a to být mnichem. V roce 1956 vstoupil jako hostující novic pro vyhnaný konvent ve Vyšším Brodě do opatství Marienstatt ve Westerwaldu. Roku 1957 složil jednoduché sliby, které byly v roce 1960 přepsány na opatství Osek. Ve stejném roce složil maturitu v koleji Marianum pro pozdní povolání v Neussu, poté studoval filosofii v Marienstattu a Knechtstedenu. Teologii studoval v Římě. Po ukončení studia byl opat Bernhard v roce 1965 vysvěcen kardinálem Fringsem na kněze.

Během kapituly kongregace 14.7.1990 ho členové oseckého konventu zvolili 47. opatem Oseka. O den později byl vysvěcen tehdejším generálním opatem Polycarpem Zakarem a tím se současně stal předsedajícím opatem 'Kongregace Nejčistšího Srdce P. Marie'.

Posledních dva a půl roku svého života strávil opat Bernhard v domě seniorů nazaretských sester v Goppelnu, což vedlo k rozpuštění konventu v Oseku.

Slavnostní rekviem s následujícím pohřbem se koná ve středu 7.4.2010 v 10.00 hodin v opatském kostele Osek. Hlavním celebrantem bude  Mons. Jan Baxant, biskup litoměřický, koncelebranty Mons. Joachym Reinelt, biskup drážďansko – míšeňský, a Mons. Georg Weinhold, světící biskup drážďansko – míšeňský.

 

Zdroj: Kruh přátel kláštera Osek

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou