Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Pět let pontifikátu Benedikta XVI.

Datum publikace8. 4. 2010, 19.15
TiskTisk

Dne 14.4.2010 od 10.30 hodin se koná kulatý stůl věnovaný pátému výročí volby papeže Benedikta XVI., který pořádá Tiskové středisko ČBK pro novináře a ostatní zájemce o dané téma. Jako hosté se svými příspěvky vystoupí litoměřický biskup Jan Baxant, historik PhDr. Petr Kubín, pedagog Katolické teologické fakulty UK, doc. MUDr. Petr Hach, přednosta Ústavu histologie a embryologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Mgr. Pavel Mareš, redaktor Karmelitánského nakladatelství.

Praha: Dne 2.4.2005 zemřel papež Jan Pavel II., jehož pontifikát trval 27 let (od 16.10.1978) a byl druhým nejdelším v dějinách církve. Během konkláve byl dne 19.4.2005 zvolen jeho nástupcem kardinál Joseph Ratzinger, který přijal jméno Benedikt XVI.

Co nejvíce charakterizuje pontifikát Benedikta XVI.? Jaká je vůbec historie papežské služby a její role v dnešní době? Jak je ovlivněna osobností toho, kdo ji vykonává? Nad těmito tématy – a nejen nad nimi – se budou zamýšlet hosté kulatého stolu.

Historik PhDr. Petr Kubín shrne vývoj papežství v dějinách a jeho význam pro západní křesťanství. Litoměřický biskup Jan Baxant přiblíží osobnost současného papeže jako pastýře univerzální církve a jeho morální a duchovní rozměr ve službě církvi a společnosti – i v souvislosti s osobním setkáním s Benediktem XVI. během jeho loňské návštěvy v ČR. Doc. Petr Hach je od roku 1994 členem Papežské akademie pro život, proto bude hovořit o vývoji v této instituci za pontifikátu Benedikta XVI. a o akademickém rozměru jeho osobnosti. Publikační činnost současného papeže a překlady jeho děl do českého jazyka představí Mgr. Pavel Mareš.

Místo konání: zasedací místnost České biskupské konference, Praha 6, Thákurova 3, druhé poschodí.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou