Lupa
Obsah Obsah
Portál

Požehnané Velikonoce v Surinamu

Datum publikace8. 4. 2010, 15.00
TiskTisk

'Frolijk pasen!' – toto přání radostných oslav Kristova zmrtvýchvstání v holandštině adresovali o Velikonocích členové katolických farností v jihoamerickém Surinamu také misijní a dokumentační výpravě z České republiky.

Surinam: Touto návštěvou vyvrcholil dvoutýdenní pobyt národního ředitele Papežských misijních děl (PMD) v ČR, P. Jiřího Šlégra, filmového dokumentaristy Martina Rýznara a redaktora Radia Proglas Filipa Breindla v zemích na rozhraní Karibiku a Amazonie.

Ve druhém z navštívených států, Surinamu, je oproti sousední Guyaně ještě méně katolických kněží – jen 21 na území, které zahrnuje dvojnásobek rozlohy ČR. Papežská misijní díla zde podporují například stavbu kostelů v indiánských či černošských vesnicích vnitrozemí, venkovské školy nebo pořízení dopravních prostředků.

'Lidé zde jsou hluboce nábožensky založení a skutečnost, že mohou slavit liturgii přímo ve své vesnici, je pro ně nesmírně důležitá. Také proto, že doprava do vzdálenějších míst je složitá,' popsal české výpravě místní situaci P. Doris Wee Wee OMI, duchovní správce rozsáhlého pralesního území.

'Viděli jsme, jak zásadně se liší životní styl v hlavním městě Paramaribu, metropoli blížící se Evropě, a na venkově, v pralese, kde lidé mají velmi skromné životní podmínky bez elektrifikace a dalších věcí, které považujeme za samozřejmé. Všichni ale mají společnou pohostinnost, jakousi radost ze života a víru,'popsal zážitky P. Jiří Šlégr.

Život v Surinamu, který charakterizuje také mešita stojící v sousedství synagogy nebo hinduistický chrám u katolického kostela, chtějí členové dokumentačního týmu přiblížit ve filmových dokumentech, cyklu Čtení na pokračování na Radiu Proglas, misijním kalendáři a dalších aktivitách.

'Během pobytu v Surinamu i předtím v Guyaně jsme díky místním lidem zakusili společenství univerzální církve a přesvědčili se o potřebnosti misijní solidarity. Budeme rádi, když tyto zkušenosti dokážeme předat věřícím u nás,' uzavírá P. Šlégr.

 

P. Jiří Šlégr

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou