Lupa
Obsah Obsah
Portál

Slavnost Božího milosrdenství

Datum publikace9. 4. 2010, 10.30
TiskTisk

O druhé neděli velikonoční (11.4.2010) slaví církev slavnost Božího milosrdenství. Přinášíme zamyšlení P. Petra Šleicha, převora  bosých karmelitánů v klášteře Panny Marie Vítězné a Pražského Jezulátka. 

Dobře to říkal Ježíš: 'Lékaře nepotřebují zdraví, ale nemocní.' Boží milosrdenství tedy přichází navštívit nemocné.

Někdy máme tendenci pohrdat zbožnými lidmi, kteří jsou nevyvážení, nejsou duševně zcela v pořádku. Považujeme se za lepší a nedochází nám, že právě tito lidé dovedou docenit Boží milosrdenství, které tolik potřebují.

Dnešní doba pomalu začíná chápat, že duševní choroby jsou často těžším břemenem než tělesné nemoci. Přesto se duševně nemocným nevěnuje péče, jakou by si zasloužili. A sotva komu dochází, že nejtěžší nemocí je hřích.

Máme tendenci hřích omlouvat, když nám vyhovuje, nebo naopak hříšníkem pohrdáme, protože je nám nepříjemný.

V Božích očích je hříšník někým vzácným. Je to ten, jehož slabost volá po soucitu: člověk bezmocný a ztracený, o kterého je třeba se s láskou postarat.

Apoštol Pavel pochopil bezmeznou hloubku Božího milosrdenství. Věděl, že se dopustil chyb a že se ho Pán ujal. Proto mohl přesvědčivě tvrdit, že 'tam, kde se rozmnožil hřích, se v míře ještě daleko štědřejší ukázala milost' (Řím 5,20).

Za to, že je dnes víra v Boží milosrdenství tak živá mezi křesťany, vděčíme mimo jiným sv. Marii Faustyně Kowalské. V dobách, kdy u nás nesměly vycházet křesťanské knihy, vylíčil příběh tohoto polského děvčete jezuita Josef Koláček.

Koláčkova kniha z roku 1983, nesoucí název Na březích Visly svítá, stojí i dnes za přečtení. Ukazuje, že Bůh si ve své lásce rád poslouží obyčejným člověkem s jeho slabostmi i bezmocí.

Nakonec bych rád připomněl sv. Terezii od Dítěte Ježíše, které Bůh daroval velikou schopnost přijímat s láskou druhé i sebe samotnou. Její jméno nás odkazuje na dítě Ježíše. Ve tváři Boha, který se pro nás stal dítětem, je Boží milosrdenství nejčitelnější.

 


P. Petr Šleich

http://www.pragjesu.info/

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou