Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Nový arcibiskup zve věřící na oslavu svátku sv. Vojtěcha

Datum publikace12. 4. 2010, 20.15
TiskTisk

Dne 10.4.2010 byl nově jmenovaný arcibiskup pražský v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha slavnostně uveden do úřadu. Katedrála byla plná významných hostů. Svátek sv. Vojtěcha 23.4.2010 bude příležitostí k setkání arcibiskupa Dominika Duky se všemi věřícími.

Praha: Svátek sv. Vojtěcha, biskupa a mučedníka, hlavního patrona pražské arcidiecéze, oslavíme spolu s nástupcem svatého Vojtěcha Mons. Dominikem Dukou OP, arcibiskupem pražským, v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha v Praze v pátek 23.4.2010 v 18.00 hodin společným slavením eucharistie. Při této poutní slavnosti bude vystavena lebka sv. Vojtěcha.

Tato poutní slavnost bude současně první významnou možností k tomu, aby se věřící setkali při bohoslužbě s novým pražským arcibiskupem, aniž by byli u toho omezování protokolárními ohledy na četné oficiální a čestné hosty. Je signifikantní, že se taková příležitost naskytla právě na svátek sv. Vojtěcha.

Hlavní patron pražské arcidiecéze provázel arcibiskupa Duku hned první den jeho funkčního období. Poprvé to bylo v Libici nad Cidlinou, kde Dominik Duka setrval chvíli v tiché modlitbě. Podruhé byl sv. Vojtěch během slavnostního uvedení do úřadu přítomen svou relikvií v chrámu sv. Víta, Václava a Vojtěcha. A Břevnovský klášter, který světec roku 933 založil, byl třetím místem v den uvedení do úřadu, symbolicky spojeným se sv. Vojtěchem. Po svém příjezdu do areálu Břevnovského kláštera arcibiskup Duka v doprovodu převora Prokopa Siostrzonka navštívil kostel sv. Markéty a poklonil se ostatkům sv. Vojtěcha uloženým v oltáři.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou