Lupa
Obsah Obsah
Portál

Arcibiskup Karel Otčenášek slaví 90 let života

Datum publikace14. 4. 2010, 10.15
TiskTisk

Mons. Karel Otčenášek, emeritní biskup královéhradecký a osobní arcibiskup, se dne 13.4.2010 dožil 90 let. Zároveň oslaví tento měsíc 65. výročí kněžského a 60. výročí biskupského svěcení - služebně je tak druhým nejstarším biskupem na světě.

Hradec Králové: Životní výročí Mons. Karla Otčenáška si připomnělo Biskupství královéhradecké hned ráno v den jeho narozenin mší svatou v biskupské kapli sv. Karla Boromejského, kde oslavenec před 60 lety přijal tajně biskupské svěcení. Arcibiskup Karel Otčenášek sám předsedal bohoslužbě, které se zúčastnili také administrátor diecéze biskup Josef Kajnek, kněží působící ve vedení královéhradecké diecéze, řada zaměstnanců biskupství současných i minulých a delegace z rodné obce Českého Meziříčí v čele se starostou a duchovním správcem. V závěru mše svaté pogratulovali přítomní otci arcibiskupovi a poté následoval přípitek a pohoštění ve foyer biskupské rezidence.

'Vždy, když se s někým loučím, nechávám si od něj dát křížek na ruku či na čelo, protože mé stárnutí vyžaduje mnohdy větší trpělivost, než jakou mám v biskupském hesle,' říká o své současnosti s jistou nadsázkou jubilant.

'Díkůvzdání církve a vlasti s arcibiskupem Karlem Otčenáškem', tedy veřejná oslava jeho životních výročí se připravuje na sobotu 1.5.2010 v Hradci Králové. Za účasti prezidenta republiky Václava Klause, církevních a společenských představitelů z domova i zahraničí a věřících královéhradecké diéceze proběhne od 12.00 hodin v katedrále Svatého Ducha děkovná pontifikální mše svatá a ve 14.00 hodin na Velkém náměstí kulturní program se zdravicemi, svědectvími, požehnáním a koncertem, při kterém se představí zpěvačka Lucie Bílá a chlapecký sbor Boni Pueri. (Plakát přiložen.)

 

Praktické pokyny pro veřejnost

Věřící a ostatní zájemci jsou srdečně zváni k účasti. Vstup do katedrály je volný do naplnění (kapacita je zmenšena o místa vyhrazena pro VIP hosty), jinak je možno sledovat bohoslužbu na obrazovce na náměstí. Individuální kontakt s jubilantem není pro veřejnost z organizačních a zdravotních důvodů možný. Osobní dary bude přebírat služba na biskupství od 9.30 do 15.30 hodin. Věříme, že i přes tato technická omezení přijdete otce arcibiskupa Karla podpořit svou přítomností a těšíme se na setkání s Vámi.

 

Mons. ThLic. Karel Otčenášek, PaedDr.h.c.

Narodil se 13. dubna 1920 v Českém Meziříčí v rodině koláře Františka Otčenáška. Po měšťanské škole ve svém rodišti studoval na Arcibiskupském gymnáziu v Praze, kde maturoval v roce 1939. Ke kněžství se připravoval v Hradci Králové a - poslán biskupem Mořicem Píchou - v Římě (Lateránská univerzita, kolej Nepomucenum), kde byl 17. března 1945 vysvěcen na kněze královéhradecké diecéze. Po skončení války se vrátil do vlasti a působil jako kaplan v Týnci nad Labem, dále jako administrátor v Horní Rovni a v Žamberku a od října 1949 jako vicerektor kněžského semináře v Hradci Králové (do jeho zrušení komunistickou vládou v červnu 1950).

30. března 1950 byl papežem Piem XII. jmenován jmenován titulárním chersoneským biskupem s pověřením řídit královéhradeckou diecézi v případě, že bude „sedes impedita“ či „sedes vacans“ (tj. bráněno výkonu biskupské služby) a 30. dubna 1950 svým předchůdcem Mořicem Píchou tajně bez vědomí státu vysvěcen na biskupa. Potom se stal administrátorem ve Vrchlabí. 11. července 1951 byl internován v želivském klášteře; spolu s biskupem Tomáškem a Mons. Šuránkem byl v přísné izolaci od ostatních duchovních. Za 'velezradu a špionáž pro Vatikán' byl v roce 1953 převezen do vyšetřovací vazby a v prosinci 1954 v Hradci Králové odsouzen na 13 let vězení. Jako vězeň poznal kromě jiných kriminálů Mírov, Leopoldov a Valdice, odkud byl po více než 10 letech na amnestii propuštěn v květnu 1962. Poté pracoval jako dělník v mlékárně v Opočně.

V roce 1965 mu bylo na zásah papeže Pavla VI. dovoleno nastoupit do duchovní správy, ale mimo vlastní diecézi a se zákazem jakéhokoli projevu biskupské hodnosti. Působil jako administrátor v Ústí nad Labem–Trmicích a dalších pohraničních farnostech. Mezi lety 1968 a 1973 mohl opět působit ve své diecézi, avšak pouze jako administrátor farnosti Plotiště nad Labem; pak se musel znovu vrátit Trmic.

Teprve po listopadu 1989 mu bylo umožněno převzít správu diecéze, do té doby řízené kapitulním vikářem. 21. prosince 1989 jej papež Jan Pavel II. potvrdil jako diecézního biskupa v Hradci Králové a 27. ledna 1990 byl v katedrále Svatého Ducha v Hradci Králové uveden do služby svému biskupství, a to papežským zmocněncem arcibiskupem Francescem Colassuonem. Úřad sídelního biskupa vykonával do 6. června 1998, kdy se jeho nástupcem stal Dominik Duka, OP (při této příležitosti obdržel z rukou apoštolského nuncia Giovanniho Coppy od papeže uznání s poděkováním). 24. září 1998 papež Jan Pavel II. jmenoval Mons. Karla Otčenáška osobním arcibiskupem.

Během svého biskupského působení byl hlavním světitelem biskupů Josefa Kajneka a Dominika Duky OP a spolusvětitelem arcibiskupa Jana Graubnera a biskupa Josefa Hrdličky. I v letech odpočinku byl arcibiskup Otčenášek pastoračně činný v diecézi, komisi Iustitia et Pax (do roku 2000), sportovní organizaci Orel (do roku 2007), Konfederaci politických vězňů a dalších institucích; v současnosti je jeho veřejné působení omezeno zdravotním stavem.

28. září 1995 udělila Vysoká škola pedagogická v Hradci Králové Mons. Karlu Otčenáškovi čestný titul Doktor honoris causa pedagogických věd. 28. října 1995 mu propůjčil prezident republiky Václav Havel Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva. 31. března 1998 mu město Hradec Králové udělilo za celoživotní přínos Cenu Dr. Františka Ulricha. Mons. Karel Otčenášek je nositelem řady dalších významných ocenění:

- Medaile za zásluhy města Hradce Králové (1994)

- Zlatá medaile Univerzity Karlovy za mnohaleté postoje a teologické
  znalosti (1995)

- Zlatá pamětní medaile Lékařské fakulty UK v Hradci Králové za zásluhy o
  rozvoj vědy, kultury a školství (1995)

- Čestné občanství města Týnce nad Labem (1995)

- Čestné občanství obce Trmice (1995)

- Čestné občanství obce České Meziříčí

- Čestné občanství obce Rudoltice

- Čestná listina a medaile Paneuropa-Union e. V. (Německo) za záslužné
  nasazení pro politickou jednotu Evropy ve smyslu ideálu Paneuropa (1998)

- Zlatá medaile Vojenské lékařské akademie Jana Evangelisty Purkyně v
  Hradci Králové (1998)

- Čestná medaile Hasičského záchranného sboru ČR za duchovní obnovu
   vzájemné solidárnosti a pomoci mezi lidmi (2000)

- Čestné občanství města Hradce Králové (2005)

- vyznamenání Junáka „Zlatá lilie v trojlístku“, „Stříbrný vlk“ a „Stříbrný
  syrinx“ (poslední 2010)

- aj.

Mons. Karel Otčenášek zůstává všeobecně uznávanou autoritou a je nestorem politických vězňů z doby komunistické perzekuce.

Biskupským heslem Mons. Karla Otčenáška je: 'Láska Boží, trpělivost Kristova, čest našeho lidu.' Jeho teologickým důrazem je spřátelování všech lidí v Duchu Svatém. Svátek slaví 4. listopadu o památce sv. Karla Boromejského.

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou