Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Benedikt XVI. nejen hlásá, ale i naslouchá

Datum publikace14. 4. 2010, 20.50
TiskTisk

Ve středu 14.4.2010 uspořádalo Tiskové středisko ČBK kulatý stůl na téma 'Pět let pontifikátu Benedikta XVI.' Hosty byli litoměřický biskup Mons. Jan Baxant, historik a pedagog Katolické teologické fakulty UK PhDr. Petr Kubín, přednosta Ústavu histologie a embryologie 1. lékařské fakulty UK Doc. Petr Hach a redaktor Karmelitánského nakladatelství Mgr. Pavel Mareš.

Praha: V úvodu upozornila moderátorka setkání a tisková mluvčí ČBK Irena Sargánková na to, že na Pražském hradě právě probíhá výstava fotografií Filipa Kotka nazvaná 'Benedikt XVI. v ČR', která zachycuje návštěvu Svatého otce Benedikta XVI. v naší zemi ve dnech 26.-28.9.2009.

Poté dostal slovo PhDr. Petr Kubín, který krátce nastínil historický vývoj papežského úřadu. Zdůraznil, že i přesto, že se jedná o jednu z nejstarších institucí v prostředí evropsko-americké kultury, neznamená to, že je neměnná. Za 2000 let prošel papežský úřad řadou změn a významnou měrou ovlivnil západoevropskou kulturu. Např. bílé roucho začali oblékat papežové až po Tridentském koncilu nebo slovo papež – Papa – bylo až od středověku používáno jako výlučné oslovení římského biskupa. Do té doby se vztahovalo na všechny biskupy.

Mons. Jan Baxant, biskup litoměřický, shrnul osobnost papeže z pohledu duchovního pastýře církve. Podtrhl to, že Benedikt XVI. často navazuje na svého předchůdce, odvolává se na něj, ale nikterak se osobně nezasazuje o urychlení beatifikačního procesu Jana Pavla II. Dále biskup Baxant vyzdvihl pozitivní vlastnosti papeže Benedikta XVI. jako učitele, který je velmi kompetentní, umí formulovat hluboké teologické pravdy víry jasně, stručně a zřetelně. Jako dobrý učitel nejen hlásá, ale s respektem naslouchá, přijímá zpětnou vazbu od svých posluchačů a záleží mu na dobrých spolupracovnících. Je však také papežem, který má i přes svou plachost pastýřskou odvahu vstupovat na neobvyklou půdu, otevírat nezvyklá témata, a tím někdy provokovat. Podle biskupa Baxanta navíc říká to, co máme slyšet, a nejen to, co bychom rádi slyšeli.

Dále promluvil Doc. Petr Hach, který působí na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze a je členem Papežské akademie pro život, kterou v roce 1994 založil papež Jan Pavel II. O papeži Benediktu XVI. hovořil především z pohledu osobního setkání s ním během audiencí při výročních zasedáních Papežské akademie pro život. Na základě svých zkušeností uvedl, že Jan Pavel II. a Benedikt XVI. jsou absolutně rozdílné osobnosti, ale přesto stejné. Jan Pavel II. podle něj ovládl prostor svými gesty a Benedikt XVI. ho naplňuje svým slovem. Charizmatického papeže tak nahradil papež učitel.

Na závěr Mgr. Pavel Mareš, redaktor Karmelitánského nakladatelství, shrnul publikační činnost Benedikta XVI. To, co Joseph Ratzinger a nyní papež Benedikt XVI. jako učitel hlásal a hlásá, vkládá do svých knih. Jeho publikační činnost se dá rozdělit na období před dubnem 2005 a na období po zvolení do čela církve. Pavel Mareš vyzdvihl mimo jiné knihu Josepha Ratzingera 'Úvod do křesťanství', kterou napsal v roce 1968 jako profesor v Tübingenu při příležitosti 150 let Katolické teologické fakulty v tomto protestantském městě. Po zvolení papežem vyšly především tři encykliky – 'Deus caritas est' (Bůh je láska), 'Spes salvi“ ' (V naději jsme spaseni) a sociální encyklika 'Caritas in veritate' (Láska v pravdě).

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou