Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Sv. Bernadetta Soubirousová a Lurdy

Datum publikace16. 4. 2010, 11.00
TiskTisk

Na dnešní den připadá svátek sv. Bernadety Soubirousové, díky které se město Lurdy stalo významným poutním místě. Ve svém zamyšlení o tom hovoří farář pražské arcidiecéze P. Miroslav Cúth.

'Jděte a řekněte kněžím, aby tady nechali postavit kapli, chci, aby se sem přicházelo procesích.' Tuto větu slyšelo čtrnáctileté děvče v úterý 2.3.1858. Bylo to už po třinácté, co se jí v Massabiellské jeskyni nedaleko za městem ukázala velmi krásná dívka v bílém.

Bernadetta měla tak velké obavy z reakce pana faráře Peyramala, že prosila svou tetu, aby ji doprovodila. Farář ji opravdu odpověděl, že když neví, jak se dívka jmenuje, nehodlá se tím zabývat. Takto se rodilo místo, které je dnes cílem více jak pěti milionů poutníků z celého světa.

Své jméno vyslovila dívka 25.3.1858 při šestnáctém setkání. 'Jsem Neposkvrněné Početí,' řekla v pyrenejském nářečí Bernadettě. Ta totiž francouzsky ještě neuměla. Bernadetta byla v přítomnosti 'bílé slečny' s modrým pásem velmi šťastná. Poslední - osmnácté - zjevení se událo 16.7.1858. Ačkoli byla vystavena obdivu i nedůvěře a pomluvám, se ctí snášela obojí.

Osm let poté odchází do kláštera milosrdných sester ve francouzském městě Nevers. Velkou část svého života byla nemocná. Nakolik jí to však její zdravotní stav umožňoval, pomáhala při ošetřování nemocných a při přípravě bohoslužeb. Odešla z toho světa 16.4.1879 v věku 35 let. Její tělo se nerozpadlo, je vystavené ve skleněné rakvi v klášterním kostele v Nevers.

Lurdy, město pod Pyrenejemi v blízkosti hranice se Španělskem, mělo v době zjevení asi tři tisíce obyvatel. Rodina Soubirousových byla zřejmě nejchudší rodinou. Tedy na hmotný majetek, ne na pěkné vztahy v rodině. V době, kdy z nouze bydleli v jedné ubohé místnosti, která se kdysi používala jako vězení, řekla Bernadetta, která byla nejstarší ze čtyř dětí: 'Tatínek a maminka se mají rádi.'

P. Miroslav Cúth

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou