Lupa
Obsah Obsah
Portál

Buďte mostem porozumění mezi národy

Datum publikace17. 4. 2010, 19.50
TiskTisk

Papež Benedikt XVI. dnes 17.4.2010 zahájil svou 14. zahraniční cestu. Dvoudenní návštěvu Maltské republiky vykoná při příležitosti 1950. výročí ztroskotání svatého Pavla u pobřeží ostrova Malta. Během uvítacího ceremoniálu pronesl k maltskému lidu svou první promluvu.

Luga (MT): Papež Benedikt XVI. dnes 17.4.2010 zahájil svou dvoudenní návštěvu Maltské republiky, která se koná při příležitosti 1950. výročí ztroskotání svatého Pavla na pobřeží ostrova Malta. Svatý Lukáš popisuje tuto událost ve Skutcích apoštolů a slova 'musíme však narazit na nějaký ostrov' (Sk 27,26) byla zvolena jako téma papežské návštěvy.

Když papež na palubě letadla opouštěl území Itálie, zaslal prezidentovi Italské republiky Giorgiovi Napolitanovi telegram: 'Ve chvíli, kdy se připravuji na vykonání pouti na Maltu, kde budu mít mimořádnou příležitost vydat se po stopách apoštola Pavla a setkat se se zástupci maltézského lidu a zvláště s bratry a sestrami ve víře, se velmi rád obracím na vás, pane prezidente, a na celý národ se svým srdečným pozdravem, ke kterému připojuji vroucí přání duchovního, veřejného a společenského rozvoje milované Itálie.'

Krátce před 17. hodinou přistál Svatý otec Benedikt XVI. v maltském městě Luga. Během uvítacího ceremoniálu, kterého se účastnili biskupové, zástupci diplomatického sboru a další vzácní hosté, ho jménem celé země přivítal maltský prezident Georg Abela.

Poté pronesl Svatý otec svou první promluvu k maltskému lidu. V ní Svatý otec podtrhl význam Malty jako křižovatky mnoha velkých událostí a kulturních výměn v evropských a středozemních dějinách až do současnosti. 'Tyto ostrovy hrály klíčovou roli v politickém, náboženském a kulturním rozvoji Evropy, Blízkého Východu a severní Afriky.' V této souvislosti Malťany povzbudil k tomu, aby nadále sloužili jako most porozumění mezi národy, kulturami a náboženstvími v oblasti Středozemí. Zároveň Benedikt XVI. poukázal na zapojení maltské vlády do rozsáhlých humanitárních projektů v zahraničí, zejména v Africe. 'Malta může vskutku mnohé nabídnout v různých oblastech, jako je tolerance, vzájemnost, přistěhovalectví a  ostatní klíčové otázky pro budoucnost tohoto kontinentu'.

Dnes v 18.15 hodin se papež ještě setká s prezidentem Georgem Abelou v maltském hlavním městě La Valletta. Následně v 19.45 hodin navštíví jeskyni sv. Pavla v Rabatu, kde se pomodlí a bude mít svou druhou promluvu. V neděli 18.4. bude Benedikt XVI. slavit mši svatou ve Florianě, poobědvá s maltskými biskupy, navštíví apoštolskou nunciaturu a po setkání s mládeží odletí zpět do Říma.

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou