Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Výměna dober je oboustranný proces

Datum publikace18. 4. 2010, 16.15
TiskTisk

Papež Benedikt XVI. dnes (18.4.2010) zahájil druhý den své 14. zahraniční cesty na Maltu mší svatou 3. velikonoční neděle na náměstí Granai ve Florianě. Důvodem dvoudenní návštěvy Maltské republiky je 1950. výročí ztroskotání svatého Pavla u pobřeží ostrova Malta.

Floriana (MT): Dnes ráno po deváté hodině odjel papež z apoštolské nunciatury v Rabatu na náměstí Granai ve Florianě, kde od 10.00 hodin předsedal mši svaté 3. velikonoční neděle, které se zúčastnili prezident Maltské republiky s chotí, veřejní činitelé a zástupy věřících. Na začátku pozdravil Svatého otce maltský arcibiskup a předseda Biskupské konference Malty, Mons. Paul Cremona OP.

V homilii papež mimo jiné podtrhl bohatství a rozmanitost maltské kultury, když řekl: '...váš národ měl velký užitek z výměny darů a pohostinnosti vůči těm, kteří sem připluli. A je příznačné, že jste z toho, co vám nabízeli, dokázali rozlišit a rozpoznat to nejlepší'. Svatý otec zdůraznil, že 'výměna dober mezi těmito ostrovy a zbytkem světa je obousměrný proces' a vybídnul přítomné, aby v tom pokračovali, nicméně je také upozornil na to, že 'ne všechno z toho, co svět dnes nabízí, si zaslouží, aby to Malťané přijali'.  

Benedikt XVI. dále ve své homilii varoval před pokušením se domnívat, že 'dnešní pokročilá technologie dokáže uspokojit každé naše přání a zachránit nás před nebezpečím a riziky, která na nás doléhají', a poukázal, na toho, který je tím pravým kompasem pro náš život. 'V každém okamžiku svého života zcela závisíme na Bohu, ve kterém žijeme, pohybujeme se a jsme. Pouze on nás může ochránit před zlem, pouze on nás může vést bouřemi života a jedině on nás může přivést do bezpečného přístavu, jak to učinil s Pavlem a jeho druhy u břehů Malty'.

Po mši svaté se Svatý otec spolu s věřícími pomodlil modlitbu „Vesel se, nebes Královno” před obrazem Naší Paní z Ta'Pinu, který pro tuto příležitost pořadatelé přivezli z ostrova Gozo. Na znamení své synovské úcty k Matce Boží jí papež daroval Zlatou růži a připojil krátký proslov ke shromážděným věřícím, ve kterém mimo jiné řekl: 'Modlete se k ní zejména jako ke Královně rodin, což je oslovení, o něž Loretánské litanie rozšířil můj milovaný předchůdce, papež Jan Pavel II., který vaši zemi několikrát navštívil.'

Poté  Svatý otec poobědval s maltskými biskupy v prostorách apoštolské nunciatury v Rabatu. Kolem 16.00 hodiny se Benedikt XVI. rozloučí s pracovníky Apoštolské nunciatury a přeplaví se po moři z Kalkary do hlavního města Valletty. Zde se od 17.15 hodin setká s mládeží. V 18.40 hodin proběhne na letišti Luqa závěrečný ceremoniál, po kterém papež odletí zpět do Říma.   

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou