Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Nová kaple Apoštolského exarchátu Řeckokatolické církve

Datum publikace20. 4. 2010, 14.15
TiskTisk

Dne 16.4.2010 posvětil apoštolský exarcha Řeckokatolické církve ThDr. Mons. Ladislav Hučko v Praze-Vršovicích novou kapli zasvěcenou blahoslavenému biskupovi Vasiľu Hopkovi, která se nachází v Pastoračním centru Apoštolského exarchátu v Mexické ulici.

Praha: Slavnosti se zúčastnili také generální vikář Mons. Milan Hanuš, biskupský vikář Vasyl Slyvotsky a pražský farář u Nejsvětější Trojice o. mitr. Kornel Baláž. Bohoslužba, která následovala po vysvěcení, byla obětována za všechny, kteří zahynuli při nedávném leteckém neštěstí v západoruském Smolensku.

V nové kapli jsou uloženy relikvie blahoslaveného Vasiľa Hopka, prešovského světícího biskupa, který ve třicátých letech 20. století působil v Praze jako první farář řeckokatolické farnosti zřízené prešovským biskupem, blahoslaveným Pavlem Petrem Gojdičem OSBM.

Slavnost posvěcení se tak stala zároveň připomínkovou akcí 60. výročí likvidace Řeckokatolické církve v Československu v rámci 'akce P' v dubnu 1950.

 

Kamila Schusterová

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou