Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Přípravy v Rakousku na Týden pro život

Datum publikace20. 4. 2010, 10.30
TiskTisk

Ve všech rakouských diecézích proběhne na přelomu května a června první 'Týden pro život'. Jako duchovní přípravu na tuto celonárodní iniciativu vydali rakouští biskupové společný pastýřský list, s nímž byli věřící seznámeni při bohoslužbách minulou neděli (18.4.2010). V pastýřském listě biskupové zdůrazňují význam rodiny a dětí pro společnost. 

Vídeň (R): Na přelomu května a června letošního roku proběhne poprvé na území Rakouska 'Týden pro život'. Společný pastýřský list biskupů je duchovní přípravou na blížící se akci. Biskupové svým pastýřským listem reagují na současnou demografickou situaci v Evropě, kdy nízká porodnost ohrožuje tradiční sociální systémy.

'Přijměte děti a rodinu – s každým dítětem přichází nová naděje na tento svět,' vyzývají rakouští biskupé a obracejí se na věřící také slovy povzbuzení: 'Mějte odvahu k životu v manželství a výchově dětí.' Dále zdůrazňují, že 'láska, rodina a větší počet dětí – to není zastaralý přístup k životu, ale zcela aktuální odpověď na řadu otázek a problémů naší doby'.

Rodiny to dnes nemají snadné, jak píší biskupové ve svém listě. Odříkání a omezení jsou nevyhnutelná a každé manželství je spojeno s obětí a námahou. Rozhodnutí pro rodinu a děti ale přináší bohaté ovoce, neboť právě v rodinách je 'hmatatelná' plnost života a s každým dítětem přichází na svět nová naděje.

Biskupové připomínají, že rozhodout se pro dítě nebo ho odmítnout – „a tím pádem i přijmout nebo odmítnout konkrétního člověka“ – ovlivňuje nejen život rodiny, ale i celé společnosti. Rodiče tak mají velkou zodpovědnost nejen za vlastní rodinu, ale i za obecné blaho.

'Život v rodině dnes není pro společnost okrajovou záležitostí,' říkají biskupové. Ačkoli televize, noviny, časopisy a internet často vyvolávají dojem, že tradiční model rodiny s otcem, matkou a dětmi je před vymřením, opak je pravdou. 'Pro převážnou většinu dětí v Rakousku je to stále realita. Téměř 75% všech dětí do 18ti let vyrůstá s oběma vlastními rodiči.'

Cílem rakouského 'Týdne pro život' je vyzdvihnout krásu a hodnotu života. K tomu uspořádají diecéze pestrý program: bohoslužby, setkání pro rodiny, poutě pro děti či slavnostní žehnání dětí a těhotných žen. Proběhnou i setkání se zástupci politiky, společnosti a církve, při kterých bude diskutována problematika ochrany života.

 

Plánování rodiny není církví odmítáno

Manželské páry nesou odpovědnost za rozhodnutí o počtu svých dětí, jak zdůrazňují biskupové s odkazem na 2. vatikánský koncil, který vyzdvihuje termín 'zodpovědné rodičovství'. Katolická církev v žádném případě neodmítá plánování rodiny.  'Bůh daroval muži a ženě plodnost a církev má za úkol je k tomu povzbuzovat,' vysvětlují biskupové.   

Manželské páry mají  tedy odpovědnost jak za počet dětí tak za odstup mezi nimi, který volí podle svých psychických a materiálních možností.  Přičemž důležitý je také způsob regulace početí. 'Je potřeba nejen zabránit tomu, co je přestupkem proti integritě života, ale antikoncepce také podkopává vzájemné odevzdání manželů, a tím i jejich lásku,' uvedli biskupové v listě.

 

Svobodná volba způsobu péče o dítě

V oblasti péče o dítě apelují biskupové na svobodnou volbu rodičů. Ti musí mít možnost rozhodnout, jestli budou o kojence a malé děti pečovat sami, nebo si zajistí externí péči. 'V této oblasti hraje svou roli stát,' zní v pastýřském listě. 'Rodiče, kteří se rozhodnou pro vlastní péči o své děti, nesmějí být finančně znevýhodněni ve srovnání s těmi, kteří si zajistí externí péči, a tak mohou být výdělečně činní.' Stát smí zasáhnout až tehdy, když jsou rodiny svými úkoly přetíženy.

Zároveň si rodiče musí být vědomi toho, že malé děti jsou především v prvních třech letech odkázány na přehledné, osobní a láskyplné prostředí. 'Proto by měli rodiče volit takové cesty, které jsou pro jejich nejmenší s ohledem na jejich potřebu bezpečného a láskyplného prostředí co nejmenším rizikem. A tím stále dle možností zůstává vlastní domov,' uvedli biskupové. Něžné matky, které májí čas pro své vlastní dítě, stejně jako zodpovědné otce, kteří se věnují své rodině, nenahradí žádná profesionální péče.

Každý člověk ví, jak velký význam má rodina pro život člověka. To, co je pro život rozhodující, se člověk neučí ve škole nebo na univerzitě, ale v rodině.

 

Foto: tp://img.takeit.cz/img_product/200/01231/01231389_foto_200_f30907d0d8.jpg

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou