Lupa
Obsah Obsah
Portál

'Setkání'- přehlídka chrámových sborů v Brně již po dvacáté

Datum publikace21. 4. 2010, 13.00
TiskTisk

'Setkání' - ekumenická přehlídka chrámových sborů dětí a mládeže v Brně se v neděli 25.4.2010 uskuteční v moravské metropoli již po dvacáté. Bohoslužbě v 10.30 hodin v kostele sv. Augustina bude předsedat brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

Brno: Setkání, které pořádá jednota Musica sacra,  je určeno chrámovým sborům dětí a mládeže z celé republiky. Jde o nesoutěžní přehlídku, jejímž cílem je možnost získat nové zkušenosti, vzájemně se seznámit a strávit den společným zpěvem a zábavou. Pro každou věkovou kategorii (mladší děti, starší děti, mládež) je připravena jedna společná skladba, kterou v premiérovém vystoupení následně zazpívají.

Jak na začátky Setkání vzpomíná jejich iniciátor a dlouholetý organizátor, předseda Střediska pro liturgickou hudbu Biskupství brněnského, P. PhDr. Karel Cikrle?

'Bylo to v lednu či únoru roku 1991. Na faře v Brně-Komárově, kde jsem tehdy působil,  se sešlo na patnáct vedoucích dětských chrámových sborů, aby si vyměnili  své zkušenosti – jak velké sbory mají, jak nacvičují, kdy a co při bohoslužbách zpívají a s jakým instrumentálním doprovodem,' říká P. Cikrle. 'Také si vyměnili notový materiál, kterého tehdy bylo málo, a v 'předkopírkovém' věku se musel ručně rozepisovat. Tam padl návrh, že by bylo velmi dobré se také navzájem slyšet. Za všeobecného souhlasu se domluvilo setkání na poslední dubnovou neděli odpoledne v kostele sv. Augustina... Přišlo sedm sborů, bylo to naprosto živelné, neorganizované. Každý sbor zazpíval tři čtyři skladby, všichni si to pochvalovali, a domluvili se, že si to za rok zopakují. Nevěděli jsme, že zakládáme tradici. V následujícím roce 1992 proběhla akce podobně...'

V roce 1993 už v Brně existovala jednota Musica sacra, která si organizaci vzala na starost. Od pátého do desátého ročníku se Setkání stále rozrůstalo; bylo dvoudenní, přijíždělo přes patnáct sborů z celé republiky, ustálil se program, k jehož zajímavostem patřilo mezi jiným  také to, že vždy v premiéře zazněla skladba komponovaná právě pro daný ročník Setkání. Desátý ročník byl mohutný festival se vším leskem.

'Mělo to však i negativní stránku', dodává P. Cikrle. 'Vytrácela se původní myšlenka přehlídky chrámových sborů dětí (a přidáno: mládeže), a tedy i zpěvu repertoáru liturgického. Nastal návrat ke kořenům. Vedlo to zeštíhlení jak počtu účastníků, tak opět k jednodenní přehlídce.'

I letošní jubilejní dvacátý ročník v neděli 25. dubna v kostele sv. Augustina bude mít program posledních let: ráno nácviky společných skladeb, 10.30 hodin mše celebrovaná brněnským biskupem  Vojtěchem Cikrlem, po obědě nácviky a od 14.00 hodin přehlídka jednotlivých sborů zakončená zpěvem společných skladeb podle věkových kategorií a premiérou skladby pro všechny.

Další informace: Středisko pro liturgickou hudbu, Smetanova 14, 602 00 Brno; tel: 549 251 008.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou