Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kardinál Vlk se zúčastnil pohřbu kardinála Špidlíka

Datum publikace22. 4. 2010, 12.00
TiskTisk

Kardinál Vlk, který v současné době pobývá v Jeruzalémě, přicestoval do Říma, aby se zúčastnil pohřebních obřadů za kardinála Tomáše Špidlíka, které 20.4.2010 proběhly ve vatikánské bazilice sv. Petra v Římě. Emeritní arcibiskup pražský poděkoval papeži za jeho řeč.

Vatikán: Mši svatou celebroval kardinál Angelo Sodano, děkan kardinálského kolegia, společně s přítomnými kardinály. Kardinál Miloslav Vlk se obřadu účastnil jako zástupce České biskupské konference. Velmi ocenil homilii Benedikta XVI. a po skončení obřadů mu osobně poděkoval. Českou republiku reprezentoval náměstek ministra zahraničních věcí Hynek Kmoníček, náměstek ministra kultury Jaromír Talíř, velvyslanec ČR při Svatém stolci Pavel Vošalík a člen Kanceláře prezidenta republiky. Přítomni byli také spolubratři zesnulého kardinála z Centra Aletti, komunita české papežské koleje Nepomucenum, přátelé kardinála Špidlíka z východních a pravoslavných církví a velké množství lidí mnoha národností.

Papež Benedikt XVI., který vedl obřad posledního rozloučení, promluvil k přítomným v závěru eucharistické bohoslužby. Ve své řeči popsal pozemskou cestu kardinála Špidlíka jako 'život žitý jako přikázání lásky'. Benedikt XVI. ve své promluvě mimo jiné poukázal na podobnost mezi zesnulým kardinálem Špidlíkem a Janem Pavlem II. a připomněl jeho smysl pro humor jako projev duchovní svobody.

Podle poslední vůle zemřelého budou ostatky těla převezeny 21.4. ve večerních hodinách do České republiky a v kryptě olomoucké katedrály sv. Václava budou uchovány až do dne pohřbu na Velehradě. Olomoucká veřejnost bude moci uctít památku zesnulého kardinála Tomáše Špidlíka a pomodlit se u jeho rakve každý den od 22. do 29.4. Dne 29.4. bude v Loretánské kapli katedrály sv. Václava v 18:00 slavena mše svatá. Poslední rozloučení se zemřelým otcem kardinálem bude v pátek 30.4. při mši svaté v 16:00 v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje na Velehradě, kde bude podle svého přání pochován.

V úterý 20.4.2010 sloužili zádušní mši za zesnulého kardinála Špidlíka také biskupové Čech, Moravy a Slezska v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha.

Kardinál Špidlík byl uznávaným teologem a spisovatelem. Byl znám jako znalec východokřesťanské spirituality, který připravoval jako první Čech duchovní cvičení pro papeže Jana Pavla II. a pro celou římskou kurii. Byl rovněž veliký propagátor české kultury v zahraničí. Jeho hlas téměř 60 let pravidelně zazníval na vlnách českého vysílání Vatikánského rozhlasu.

Český překlad homilie Benedikta XVI. na pohřbu kardinála Špidlíka je k dispozici na stránkách České sekce Vatikánského rozhlasu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou