Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Náboženská dimenze v kultuře školy?

Datum publikace23. 4. 2010, 12.30
TiskTisk

V úterý 20.4.2010 se na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně uskutečnil mezinárodní pracovní seminář s názvem 'Skryté hodnoty v kultuře školy'.  Téměř 50 účastníků z řad pedagogů, teologů a studentů na něm promýšlelo přítomnost náboženské dimenze v kultuře školy. Současně byla založena iniciativa s názvem ŠKOLA-ČLOVĚK-HODNOTY.

Brno: Téma otevřel univerzitní profesor Dr. Martin Jäggle, děkan Katolické teologické fakulty Vídeňské univerzity přednáškou 'Náboženství jako výzva pro školy v Evropě?'. Další významný host Dr. Thomas A. Krobath, MAS z Církevní vysoké školy pedagogické ve Vídni představil ve svém příspěvku strategii rozvoje školy, která vychází z klimatu a hodnot školy.

V následující panelové diskusi a poté v diskusních skupinách hledali účastníci semináře odpovědi na otázky, jakým způsobem je náboženská dimenze přítomna v kultuře současné české školy a jaké jsou potřeby i možnosti dalšího rozvoje školy především ve vztahu k duchovním hodnotám.

Výsledkem společného setkání bylo založení iniciativy s názvem ŠKOLA-ČLOVĚK-HODNOTY. Jejím cílem je otevřít veřejnou diskusi o těchto otázkách v naší zemi a poukázat na náboženskou dimenzi života jako na kvalitu, která je sama o sobě hodnotou pro konkrétní rozvoj demokratické školy stojící na humanistických základech a usilující o lidsky důstojné vzdělávání.

Na webových stránkách iniciativy ŠKOLA-ČLOVĚK-HODNOTY http://skola.archa.info/  budou k dispozici oba referáty i závěry z diskusních skupin.

 

P. Mag. Tomáš C. Havel, CFSsS,

generální představený

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou