Prohlášení předsedy České biskupské konference

Předseda České biskupské konference se distancuje od prohlášení rady Iustitia et pax k předvolebnímu klimatu ve společnosti.
Publikováno: 28. 4. 2010 13:50

Prohlášení předsedy České biskupské konference

Předseda ČBK se distancuje od prohlášení rady Iustitia et pax k předvolebnímu klimatu ve společnosti. Česká biskupská konference se rozhodla tentokrát nedělat zvláštní vyjádření k volbám, ale schválila text modlitby za společnost a její představitele, který rozdala návštěvníkům bohoslužeb. V modlitbě prosíme za to, aby ti, kteří nám vládnou, respektovali spravedlivý Boží řád, hájili lidskou důstojnost a život každého člověka od početí až do přirozené smrti, podporovali zdravou rodinu založenou na celoživotním věrném svazku muže a ženy, poctivě spravovali svěřený majetek a svým jednáním dávali dobrý příklad celé společnosti, aby byli zodpovědní vůči dalším generacím, probouzeli touhu po dětech a jejich dobré výchově. Pro sebe vyprošujeme svědomitost, abychom svým životem přispívali ke šťastné budoucnosti národa a zodpovědně rozhodovali.

Jakákoliv jiná prohlášení jsou záležitostí soukromých názorů.

+Jan Graubner,

arcibiskup olomoucký,

předseda ČBK

V Římě zemřel slovenský kardinál Jozef Tomko

V pondělí 8.8. 2022 v brzkých ranních v Římě zemřel kard. Jozef Tomko, emeritní prefekt Kongregace pro evangelizaci národů.
09.08.2022

Mše svatá za oběti sexuálního zneužívání v církvi

25. srpna od 18.00 hodin se v klášteře dominikánů v Olomouci uskuteční mše svatá, při které se budeme modlit za všechny oběti sexuálních deliktů (nejen) v katolické církvi. Mše je součástí programu konference na téma Šetření sexuálních deliktů v katolické církvi, která proběhne od 25. – 26. srpna v Olomouci, ale na bohoslužbu je zvána široká veřejnost. Koncelebrovat budou také biskupové Zdenek Wasserbauer, pomocný biskup pražský a Josef Nuzík, administrátor Arcidiecéze olomoucké.
05.08.2022

Charita Česká republika bude opět pomáhat lidem s exekucemi v rámci Milostivého léta II

Celkem 66 charitních poraden rozesetých na území Česka je připraveno od 1. září do 30. listopadu letošního roku pomáhat dlužníkům veřejnoprávních institucí, státních a polostátních firem umořit vysoké úroky, penále a náklady na exekuce, které mnohdy několikanásobně přesahují samotnou výši dluhu a pro dlužníky a jejich rodiny jsou ekonomicky likvidační. Dlužníci, kteří se chtějí zbavit svých dluhů, mají příležitost využít mimořádnou „dluhovou amnestii“ v rámci Milostivého léta II.
04.08.2022

Konference na téma šetření sexuálních deliktů v církvi se uskuteční v Olomouci

Cyrilometodějská fakulta Univerzity Palackého v Olomouci společně s Českou biskupskou konferencí pořádá od 25. – 26. srpna konferenci na téma Šetření sexuálních deliktů v katolické církvi. Cílem konference je prohloubení teoretických a praktických dovedností při šetření těchto činů v katolické církvi.
02.08.2022

Text národní syntézy Synody o synodalitě

Na Velehradě se 6. července 2022 uskutečnilo Národní synodální setkání, kterým vyvrcholila národní fáze synodálního procesu Synody o synodalitě: Společenství, spoluúčast, poslání. Přinášíme finální text národní syntézy, do kterého byly zapracovány rovněž připomínky vzešlé z tohoto velehradského setkání.
22.07.2022