Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Uskutečnilo se X. setkání studentů na Velehradě

Datum publikace3. 5. 2010, 16.45
TiskTisk

O uplynulém víkendu se na známém poutním místě setkalo téměř 700 mladých lidí, účastníků celostátního setkání vysokoškoláků, X. Studentského Velehradu. Měli možnost debatovat se zajímavými hosty, účastnit se workshopů i koncertů, setkat se při bohoslužbách a trávit spolu volný čas.

Velehrad: Živé otázky mezi studenty vyvolaly přednášky Tomáše Halíka, Pavla Jajtnera, Romana Jocha, Jeronýma Klimeše, Kateřiny Lachmanové, Václava Malého, Aleše Opatrného a Tomáše Sedláčka. Ten odpovídal na řadu otázek týkajících se ekonomické stránky života společnosti, například zda jsme schopni dobrovolně snížit spotřebu. Jeho odpověď zněla: 'Spotřeba je takzvaně lepkavá směrem dolů. To znamená, že se zvyšuje, ale těžko se snižuje. Mají-li se lidé uskromnit, pak je to spíš úkol kazatelů, filozofů a sociologů, aby jim to vysvětlili. My ekonomové jsme tu od toho, abychom vám zajišťovali růst blahobytu. Myslím si, že naše naděje je v malých šocích. Dokud vás nebolí zub, tak k zubaři nejdete. V tomto smyslu nám může krize pomoci, ale musí být prozřetelností dobře nadávkovaná, abyste k doktorovi šli, ale o zub nepřišli. Naše naděje je, že to tak bude, že ekonomické krize, které prožíváme, budou nadávkované tak akorát.' S ostatními hosty se studenti bavili o tom, jak prožívat víru v dnešním světě, jak být věrohodným křesťanem, jaká jsou nejbolavější místa současné společnosti a o dalších tématech. Zvláštním hostem byl misionář z africké Keni otec Gonzalo Maria, který hovořil o situaci v této africké zemi a připomněl, že lidem, kteří zde žijí, chybí kromě jiného také odborníci z nejrůznějších oblastí, proto jsou to právě evropští vysokoškoláci, kteří mají Keni po získání odbornosti co nabídnout.

V rámci workshopů si mohli účastníci Studentského Velehradu nejen zasportovat, ale také si třeba vyzkoušet, jak se žije lidem se zrakovým postižením. Praktické ukázky chůze s bílou holí a zavázanýma očima pro ně připravili lidé ze společnosti Tyfloservis. Další účastníci mohli sportovat, absolvovat komentovanou prohlídku velehradské baziliky, navštívit klienty Ústavu sociální péče pro dospělé Vincentinum anebo třeba ateliér známého umělce Otmara Olivy.

Akce se mohla uskutečnit díky finanční podpoře Ministerstva kultury, Zlínského kraje, obce Velehrad, České biskupské konference a dalších drobných dárců z řad jednotlivců i firem. Poděkování patří také české provincii Tovaryšstva Ježíšova, Poutnímu a exercičnímu domu Stojanov a Stojanovu gymnáziu a domovu mládeže za vytvoření dobrého zázemí. Vzhledem k rostoucímu počtu účastníků bude následující Studentský Velehrad, jenž se uskuteční v roce 2012, právě po této stránce pro pořadatele velkou výzvou.  

Studentský Velehrad organizuje každé dva roky Vysokoškolské katolické hnutí ČR. Více informací na www.studentskyvelehrad.cz

a www.vkhcr.cz

 

 

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou