Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Popelka Nazaretská v Ostrově nad Ohří

Datum publikace7. 5. 2010, 19.00
TiskTisk

V sobotu 8. 5. 2010 se v Ostrově nad Ohří uskuteční představení známého hudebně-literárního pásma Popelka Nazaretská v podání Ztracené kapely a jejích přátel pod vedením Pavla Svobody.

Ostrov na Ohří: V sobotu 8. května se v Ostrově nad Ohří uskuteční představení známého hudebně-literárního pásma Popelka Nazaretská v podání Ztracené kapely a jejích přátel pod vedením Pavla Svobody. Recitovat bude Rudolf Kvíz. Hudbu složil Vít Petrů a autorem textu je básník, dramatik a překladatel Václav Renč, který tuto skladbu napsal v komunistickém kriminále. Po svém návratu z vězení (1951 - 1962) ji nijak neupravoval. V roce 1969 o ní napsal: 'Tahle skladba vznikala a slovo od slova byla zapsána do paměti už před mnoha lety, tam, v nejnaprostější samotě, t.j. už ve vyšetřovacích vazbách. Stovky a stovky muklů ji znali zpaměti buď částečně nebo celou, v nesčetných opisech obíhala po světě už dávno předtím, než já jsem se vrátil domů. A tak přemnozí jen čekali na nepravděpodobnou chvíli, kdy snad přece jen knižně vyjde. Vychází tak, jak mi v těch samotách byla darována, zcela doslovně darována, proto jsem se neodvážil změnit, když šla do tisku, ani slůvko, třeba by se zdálo (a mně prvnímu), že tu i onde by byla na místě menší korektura. Nic na těch okolnostech neromantizuju, milý pane, je to tak, jak to je, a jsem si vědom celé řady mimořádností, včetně kladného světla útěchy a překonávání temnot světlem milosti.'

Popelka Nazaretská zazní zhruba jeden kilometr od tak zvané Věže smrti, kde byli v padesátých letech nasazováni političtí vězni na ty nejtěžší práce při třídění uranové rudy. Místo se jmenovalo tábor L a byli zde umisťování vězni určení k likvidaci. Často kněží a jiní podobní 'nepřátelé' národa. Představení Popelky Nazaretské bude součástí programu tradiční pouti k Panně Marii Věrné, která se slaví v Ostrově v kostele sv. Michaela a Panny Marie Věrné. Významným hostem poutní mše svaté v kostele sv. Michaela a Panny Marie Věrné i představení Popelky Nazaretské bude plzeňský biskup František Radkovský.

Zdroj: Karlovarský deník

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou