Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Skončilo XVI. plenární zasedání Papežské akademie sociálních věd

Datum publikace7. 5. 2010, 10.00
TiskTisk

Ve dnech 30.4.-4.5.2010 se ve Vatikánu konalo XVI. plenární zasedání Papežské akademie sociálních věd na téma 'Krize v globální ekonomice; revize postupu.' Z České republiky se ho zúčastnili prof. Lubomír Mlčoch a JUDr. Bedřich Vymětalík, kteří patří mezi členy akademie. První den jednání (30.4.2010) přijal účastníky zasedání papež Benedikt XVI.

Vatikán: Čtyřdenního jednání se účastnilo 50 osobností církevního, akademického, obchodního a finančního světa i zástupci občanské společnosti z různých zemí. Na závěr plenárního zasedání, jehož hlavním tématem byla ekonomická krize a přehodnocení dosavadního vývoje, se konala dne 5. května 2010 v tiskovém středisku Svatého stolce tisková konference. Předsedkyně akademie prof. Mary Ann Glendon, bývalá velvyslankyně Spojených států při Svatém stolci, na ní seznámila novináře se závěry zasedání.

Diskuse členů akademie i pozvaných odborníků se zaměřily na tři aspekty: finanční úpadek, regulační mechanismy a morální selhání jako zdroje současné krize. Analýze byla rovněž podrobena krize v Řecku. 'Křehkost ekonomického systému částečně způsobila přílišná závislost na finančních spekulacích, oddělených od produkce reálné ekonomiky,' řekla Mary Ann Glendon.

Další dva členové akademie – prof. Margaret Archer a prof. Partha Dasgupta – hovořili o nebezpečí 'zpeněžení' mezilidských lidských vztahů, kdy jsou všechny činnosti, včetně těch, které se odehrávají v rodině, redukovány pouze na komerční rozměr.

Jeden z pozvaných hostů jednání, prof. Stefano Zamagni, upozornil na nebezpečí takového pojetí obchodu, kdy korporace přestává být sdružením osob a stává se jen zbožím. Poukázal také na to, jak 'zpeněžení' zneužívá sociální řád, protože jednak redukuje humánní pohled na osobu, a dále vytváří ekonomickou nestabilitu.

Dalším analyzovaným aspektem byl vliv ekonomické krize na chudé země vzhledem k tomu, že bohaté země jim již nevěnují tolik pozornosti jako předtím, neboť se především snaží zmírnit dopad krize ve vlastní zemi.

'Akademie také zdůraznila, že rozhodující pro ekonomickou produktivitu je uspokojení základních potřeb především dětí, která jsou v mateřském lůně, proto je třeba, aby se věnovala větší pozornost otázkám hladu a zdraví,' řekla prof. Glendon. 'Přijetí reformy finančních nástrojů nás však nemůže odvést od základních rozvojových politik,' dodala.

Na jednání se diskutovalo i o principech uvedených v encyklice Caritas in Veritate, jako je nutnost silnější mezinárodní regulace a konkrétní kritéria pro zajištění transparentnosti finančních nástrojů a zabránění morálním rizikům.

Při jednání o současné ekonomické krizi v Řecku se odborníci soustředili na míru jejího zmírnění a na možnosti nových struktur, aniž by vyloučili hypotézu o nové dohodě, která by lépe garantovala základ společné měny.

Česká republika má v Papežské akademii sociálních věd dva zástupce: profesora Lubomíra Mlčocha a JUDr. Bedřicha Vymětalíka. Po návratu z Říma prof. Mlčoch uvedl, že zazněla řada velmi zajímavých přednášek. 'Velmi mě zaujal profesor Juan José Llach z Argentiny svou prognózou vývoje světové ekonomiky během několika desetiletí, z níž vyplývá, že Evropa a dokonce i Spojené státy americké se stanou menšinou nejen populačně, ale i silou výkonu ekonomiky, protože budou zastíněny velkými asijskými obry – Čínou, Indií a dalšími zeměmi,' řekl prof. Mlčoch a dodal, že se připravuje s dvouletým předstihem další setkání k výročí vydání encykliky Pacem in terris (1963). 'Audience u Svatého Otce je vždy zážitek. Tentokrát se začátek oddálil, takže jsme dostali nabídku prohlídky papežské kaple s výkladem. V pátek odpoledne v době, kdy se připravoval pohřeb kardinála Tomáše Špidlíka na Velehradě, jsme se seznamovali s podílem Centra Aletti v Římě na výzdobě kaple, takže jsme se cítili být spojeni,' uvedl ještě prof. Mlčoch.

Papežská akademie sociálních věd se věnuje právům, ekonomii, politickým a dalším sociálním vědám z pozice katolické sociální nauky. v roce 1994 založil papež Jan Pavel II.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou