Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Třináctý květen

Datum publikace10. 5. 2010, 13.45
TiskTisk

Každoročně si připomínáme 13. 5. fatimské zjevení Panny Marie. Letos Fatimu navštíví papež Benedikt XVI. a v den výročí zjevení tam bude slavit mši svatou, jejíž přímý přenos budeme moci sledovat v České televizi (od 10.00 hodin). Přinášíme zamyšlení Mons. Bohumila Koláře.  

13. května 1917 uviděly tři děti z portugalské vesnice Fatimy Pannu Marii, matku Ježíše Krista. Nebylo to poprvé, že se takto viditelně ukázala. Nejznámější místa jejích zjevení jsou Lurdy ve Francii (v roce 1858), kde od té doby došlo k velkému množství zázračných uzdravení, a Guadalupe v Mexiku (v roce 1531), kde je obraz Panny Marie, jehož vznik, podivuhodné mikroskopické detaily i jeho zachování na velmi málo trvanlivém materiálu jsou fyzikálně nevysvětlitelné.

Ty děti ve Fatimě byli sourozenci František (devítiletý) a Hyacinta (sedmiletá) a jejich desetiletá sestřenice Lucie. Panna Maria s nimi hovořila a vyzvala je, aby přicházely na to místo vždy 13. dne v poledne i v dalších měsících. To trvalo do 13. října.

Předpověděla, že 13. října v poledne se stane zázrak, který přesvědčí ty, kdo dětem nevěřili, posmívali se jim a obviňovali je ze lži. K tomu výsměchu se připojily i noviny. Ale tím se o tom dovědělo celé Portugalsko a sjelo se tam na 13. října asi 70 tisíc lidí. V poledne se slunce změnilo tak, že vypadalo mnohem větší, ale neoslňovalo, vysílalo různobarevné proudy světla a otáčelo se. To trvalo asi deset minut a bylo viditelné i ze vzdálenosti několika kilometrů.

Panna Maria řekla také, že první světová válka se chýlí ke konci. Ale v případě, že se lidstvo víc neobrátí k Bohu a nepřestane páchat tolik zla, přijde druhá, ještě hroznější válka, která začne v době působení příštího papeže (to byl Pius XI.). Předpověděla také ateistickou hrůzovládu v Rusku, rozšíření její propagandy do celého světa, pronásledování křesťanů, zavraždění mnoha z nich, zvlášť biskupů a kněží, atentát na papeže. Předpověděla také, že přijde doba, kdy se Rusko obrátí od bezbožectví k víře. A že i v této periodě dějin Kristus nakonec zvítězí. Opětovně vyzývala, aby se lidé zřekli špatností, konali dobro a modlili se. V tom je záchrana i zabránění dalších pohrom.

Z Fatimy, předtím ve světě zcela neznámé vesnice, se stalo jedno ze světoznámých poutních míst.

13. květen se zapsal do nedávných dějin vícekrát:

13. května 1917, právě v den prvního fatimského zjevení, přijal biskupské svěcení pozdější papež Pius XII.

13. května 1942, uprostřed války, se slavilo 25. výročí prvního fatimského zjevení. Papež Pius XII. zasvětil lidstvo Panně Marii jako odezvu na její slova ve Fatimě.

13. května 1981 byl spáchán atentát na papeže Jana Pavla II., který byl téměř smrtelně zraněn. Střela z vrahovy pistole takřka o vlásek minula některé životně důležité orgány.

13. května 1982 Jan Pavel II. navštívil Fatimu na poděkování za záchranu života. Přivezl do Fatimy střelu, která způsobila jeho zranění. V roce 1984 zasvětil Rusko Panně Marii na základě fatimského zjevení.

13. května 1991, v den 10. výročí atentátu, Jan Pavel II. znovu na poděkování navštívil Fatimu.

13. května 2000 Jan Pavel II. ve Fatimě prohlásil za blahoslavené Františka a Hyacintu. Lucie v té době ještě žila na této zemi.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou