Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Benedikt XVI.: vztah s Bohem je pro člověka podstatný

Datum publikace11. 5. 2010, 21.45
TiskTisk

Svatý otec Benedikt XVI. dnes zahájil svou návštěvu Potrugalska, která potrvá do 14. 5. 2010. Během své 15. zahraniční cesty navštíví Lisabon, Fátimu a Porto. Jedním z důvodů volby místa a termínu je 10. výročí blahořečení Františka a Hyacinty, kterým se ve Fátimě zjevila Panna Maria.

Lisabon: Letadlo s papežem Benediktem XVI. na palubě odstartovalo z římského letiště Fiumicino v 8.50 hodin. V okamžiku, kdy opouštělo italské území, poslal Svatý otec – jak bývá zvykem – telegram prezidentovi republiky Giorgi Napolitanovi, v němž ho ujišťuje, že prosí Pána o požehnání pro celý italský národ, zvláště pro ty, kteří tělesně nebo duchovně trpí. Pozdravné telegramy poslal také prezidentům Francie a Španělska během letu nad územím jejich států.
Po příletu na mezinárodní letiště Portela v Lisabonu v 11.00 hodin místního času (12.00 SEČ) přivítal Svatého otce prezident republiky Aníbal Cavaco Silva a patriarcha Lisabonu, kardinál José da Cruz Policarpo. Uvítacího ceremoniálu se zúčastnili i političtí a veřejní činitelé a portugalští biskupové. Po pozdravu prezidenta se ujal slova papež. Ve svém projevu nejprve připomněl 100. výročí vyhlášení republiky a zdůraznil, že přijíždí 'jako poutník Matky Boží Fatimské, jemuž Nejvyšší svěřil poslání posilovat své bratry na jejich pouti k nebi'. Hovořil také o významu vztahu člověka k Bohu: 'Pro lidskou bytost je vztah k Bohu určující, protože byla stvořena a nasměrována na Boha, hledá pravdu ve vlastní struktuře poznání, ve své sféře vůle směřuje k dobru a v estetické dimenzi je přitahována krásou. Svědomí je křesťanské do té míry, do níž se otevírá plnosti života a moudrosti, které spočívají v Ježíši Kristu. Návštěva, kterou nyní začínám ve znamení naděje, má být nabídkou moudrosti a misijního poslání.'
Z letiště papež odjel na apoštolskou nunciaturu v Lisabonu, odkud po krátkém odpočinku pokračoval do kláštera sv. Jeronýma z Lisabonu, který byl zbudován z malé poustevny sv. Marie de Belém, kde se odehrávala přijetí hlav států při návštěvě Portugalska. Tam také Svatého otce přijal prezident republiky Aníbal Cavaco Silva a po hymnách a vojenských poctách doprovodil papeže patriarcha Lisabonu na krátkou návštěvu kláštera, kde setrval na modlitbách před Nejsvětější svátostí.
Po návštěvě kláštera se konala zdvořilostní návštěva Svatého otce u prezidenta republiky v jeho sídle – Belémském paláci. Po podpisu do zlaté knihy a výměně darů se uskutečnil soukromý rozhovor papeže s prezidentem. Na závěr papež pozdravil personál, jemuž poděkoval za službu v prezidentském paláci. 'Ať vám dobrý Bůh žehná a posiluje vás svou milostí a svým světlem, abyste skrze vzájemné ohledy na vašich pracovištích a skrze pohotovost vůči společnému dobru, kterému sloužíte, napomohli při příležitosti 100. výročí Portugalské republiky k vytvoření spravedlivější společnosti a lepší budoucnosti pro všechny,' popřál jim na závěr.
Po návštěvě v sídle prezidenta odjel papež na apoštolskou nunciaturu, kde v soukromí poobědval.

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou