Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

V Brně se připravuje výroční den Jana Buly

Datum publikace12. 5. 2010, 22.00
TiskTisk

Na čtvrtek 24. 6. 2010,  den slavnosti Narození sv. Jana Křtitele, připravuje brněnské biskupství  výroční den služebníka Božího R. D. Jana Buly, který by v tento den oslavil 90. narozeniny.

Brno: Jan Bula se narodil 24. června 1920 v Lukově u Moravských Budějovic a po studiích na brněnském gymnáziu nastoupil do kněžského alumnátu (semináře). Kněžské svěcení přijal v červenci roku 1945 a byl poslán jako kaplan do Rokytnice nad Rokytnou nedaleko svého rodiště, kde se intenzivně věnoval práci s mládeží. Po smrti faráře se stal administrátorem farnosti. V únoru roku 1951 jej kontaktoval bývalý spolužák Ladislav Malý, který se vydával za agenta americké tajné služby a pověřil Bulu spoluorganizováním přechodu pražského arcibiskupa Berana do zahraničí. Na varování jiného kněze Bula žádost Malého odmítl a byl 30. dubna 1951 zatčen. O dva měsíce později, 2. července 1951, byli v nedalekých Babicích zastřeleni tři funkcionáři místního národního výboru; tuto akci, která stála na počátku tzv. 'babického procesu', pravděpodobně naplánovala komunistická strana, aby zastrašila místní rolníky. Jan Bula byl obviněn z organizování činu, se kterým ani nemohl mít nic společného, a odsouzen k trestu smrti. Dne 20. května 1952 byl v jihlavské věznici popraven oběšením. V roce 1990 byl jeho soudní proces znovu otevřen a P. Bula byl v plném rozsahu rehabilitován. Jeho beatifikační proces zahájil brněnský biskup Vojtěch Cikrle v roce 2004.

Na Biskupství brněnském bude v den nedožitých 90. narozenin R.D. Jana Buly připraven tématický program.

Čtvrtek 24. června 2010:

14.00 hodin (Petrov 2)   zahájení odborné konference, na které vystoupí:
Mons. ThLic. Vojtěch Cikrle, D. PhDr. Jindřich Zdík Zdeněk Charouz, OPraem., Th.D.; Mons. Mgr. Karel Orlita, JU.D.; Ing. Adolf Rázek; Mgr. Jan Růžička; PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.

16.30 hodin (Petrov 2)   vernisáž výstavy o životě a smrti služebníka Božího R. D. Jana Buly

17.30 hodin (katedrála   sv. Petra a Pavla) pontifikální mše celebrovaná brněnským biskupem Vojtěchem Cikrlem

Další informace budou postupně zveřejňovány  na internetových stránkách http://www.biskupstvi.cz/kanonizace.

 

Modlitba:

Ježíši, Dobrý pastýři,
děkujeme ti za tvého služebníka Jana.
Svědomitě vykonával kněžskou službu,
k níž jsi ho povolal,
hledal tvou vůli a nechal se jí vést.
Pronásledován, mučen a odsouzen k smrti
zachoval věrnost tvé církvi a jejím pastýřům
a vytrval až do konce ve víře a naději
ve tvé nekonečné milosrdenství.

Tebe, jenž nás učíš milovat nepřátele, prosíme:
dej nám téhož Ducha,
kterým jsi posiloval svého služebníka Jana,
abychom byli stále pevnější ve víře,
vytrvalejší v naději a dokonalejší v lásce.
Ty žiješ a kraluješ na věky věků.
Amen.

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou