Lupa
Obsah Obsah
Portál

Brněnská muzejní noc v Diecézním muzeu přilákala tisíce návštěvníků

Datum publikace17. 5. 2010, 11.00
TiskTisk

V rámci letošního ročníku Brněnské muzejní noci, která proběhla v jihomoravské  metropoli v sobotu 15. 5. 2010 od 18.00 do 0.30 hodin, navštívily Diecézní muzeum na Petrově tisíce návštěvníků.

Brno: Jak uvedl bezprostředně po skončení akce ředitel Diecézního muzea, PhDr. Karel Rechlík, expozici Vita Christi shlédlo 645 zájemců, dalších 1393 se jich seznámilo s výstavou Křtiny – Santiniho perla Moravy v kryptě katedrály. „Šlo o 2038 zaznamenaných vstupů na výstavy, což je provozní maximum, které bylo nutné regulovat,“ upřesňuje Rechlík. „Počet návštěvníků areálu Petrova – tedy kulturních programů v katedrále, v sále konsistoře a dalších prostorách, včetně venkovního dramatického ztvárnění biblického příběhu o Jonášovi a velrybě v podání studentů Janačkovy akademie – byl odhadem 4.500. Jak jsme předpokládali, nejoblíbenějším exponátem byl živý osel, který projevil neobyčejnou kulturnost při zapojení do akcí a byl také mimořádně fotogenický, což dosvědčuje kolem 2.500 skupinových portrétů s návštěvníky. Fakt, že nepršelo, přičítáme mimo jiné i vhodně zvolenému biblickému tématu naší muzejní noci,“ dodává Karel Rechlík s úsměvem..
Brněnská muzejní noc je noc plná zážitků. To potvrzuje nejen stoupající počet účastníků každého ročníku, ale i skutečnost, že výstavních zařízení, která se akce účastní, stále přibývá. Jak uvádějí organizátoři, filozofie svátku muzeí a galerií je prostá – otevřít brány výstavních budov zdarma všem, tedy i návštěvníkům, kteří obvykle na výstavy nechodí, a přesvědčit je, že galerie a muzea nejsou mrtvými institucemi, ale místem, které je tu pro ně a dokáže opravdu potěšit. Muzejní noc může pomoci překonat neviditelnou, ale často hmatatelnou bariéru mezi honosným muzeem a obyčejným světem.
Brněnský biskup Vojtěch Cikrle, který akci společně s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem a primátorem statutárního města Brna Romanem Onderkou zaštítil, již při prvním ročníku, jehož se muzeum na Petrově zúčastnilo, uvedl: „I zkušenosti ze zahraničí potvrzují, že akce typu muzejních nocí jsou vítanými zdroji nejen netradičních okamžiků pro všechny zúčastněné, ale také příjemnou formou k získání nových zkušeností či poznatků i tam, kde si myslíme, že už nás nemůže nic překvapit. Jsem rád, že se také Diecézní muzeum stalo součástí tohoto projektu.“



 

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou