Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Dny ruské kultury a spirituality ve Vatikánu

Datum publikace19. 5. 2010, 10.00
TiskTisk

Ve dnech 19. a 20. 5. 2010 se budou konat Dny ruské kultury a spirituality ve Vatikánu, které pořádají moskevský patriarcha Kirill I., Papežská rada pro jednotu křesťanů a Papežská rada pro kulturu. Na programu druhého dne (20. 5.) je koncert, který na počest Benedikta XVI. pořádá moskevský patriarcha.

Vatikán: Nová iniciativa, kterou společně podpořili moskevský patriarcha Kirill I., Papežská rada pro jednotu křesťanůPapežská rada pro kulturu, je dalším stavebním kamenem pro dialog mezi pravoslavnou a katolickou církví. Hluboká jednota mezi kulturou a spiritualitou tvoří rámec celého programu a bude stěžejním tématem sympozia nazvaného Pravoslavní a katolíci v dnešní Evropě – křesťanské kořeny a společné kulturní dědictví Východu a Západu. Bude tak příležitost znovu si připomenout všechny mosty, nejen kulturní, které spojují Východ a Západ.
Na tiskové konferenci, která se k této příležitosti konala ve Vatikánu 7. května 2010, řekl Mons. Gianfranco Ravasi, předseda Papežské rady pro kulturu: 'Hlasy Východu a Západu, které společně vedou dialog, jsou ve vzájemné harmonii. Stále platí to známé přirovnání Jana Pavla II. o dvou plicích – v tomto případě nedýchají pouze při zpěvu chval Bohu, ale dýchají společně také při velebení kulturního rozměru Západu a Východu.'
Vrcholem Dní ruské kultury a spirituality ve Vatikánu bude 20. května koncert, který pro papeže uspořádal Kirill I., patriarcha Moskvy a celé Rusi.
Tato iniciativa má trojí rozměr: kulturní, náboženský a ekumenický. 'Je to důležitý okamžik pro náš dialog, pro společnou cestu, která se řadou podobných malých, ale důležitých kroků rozšiřuje a nabývá před několika lety nepředstavitelného rozvoje,' řekl Mons. Pasquale Iacobone, odpovědný za Oddělení umění a víry v Papežské radě pro kulturu.
Na otázku, zda je možná apoštolská cesta papeže do Ruska a se uskuteční setkání mezi Svatým otcem Benediktem XVI. a patriarchou Kyrillem I., Mons. Iacobone odpověděl: 'Vzhledem k přátelskému vztahu a postoji spolupráce a porozumění v oblasti kultury a umění … a na základě těchto předpokladů vykvétají jako poupátka možnosti rozvoje. Přejeme si, aby politika zaměřená na kulturu, na velké hodnoty a na umění mohla vést – ale necháme působit Prozřetelnost – k tomu, v co doufáme.' Na to navázal P. Filip Vasiltsev z moskevského patriarchátu v Itálii: 'Oficiální představitelé ruské pravoslavné církve nikdy nezpochybnily možnost setkání mezi patriarchou a papežem. Takové setkání ale nemůže být jen formální pro televizní kamery a novináře, ale musí být významnou událostí pro církve – jak pravoslavnou, tak katolickou – proto musí být setkání tohoto druhu dobře připraveno.'
Ve dnech 14. - 18. května 2010 navštívil metropolita Hilarion z Volokolamsku v doprovodu delegace moskevského patriarchátu Ravennu, Milán, Turín a Boloňu. Následující dva dny stráví delegace ve Vatikánu. 19. května se metropolita Hilarion setká v 10.45 hodin s kardinálem Walterem Kasperem, předsedou Papežské rady pro jednotu křesťanů, a Mons. Gianfrancem Ravasim, předsedou Papežské rady pro kulturu. Poté se uskuteční jejich tisková konference (11.15 hodin) a bude následovat pracovní oběd. Inaugurace výstavy fotografií autora Vladimíra Chodakova nazvané Ruská pravoslavná církev dnes se bude konat v 16.00 hodin a na ni bude navazovat sympozium Pravoslavní a katolíci v dnešní Evropě – křesťanské kořeny a společné kulturní dědictví Západu a Východu. Další den (20. května)  se bude od 9.00 hodin slavit v ruské pravoslavné farnosti sv. Kateřiny liturgie a v 18.00 hodin bude zahájen v aule Pavla VI. koncert na počest Svatého otce Benedikta XVI., který uspořádal Jeho Svatost Kirill I., patriarcha Moskvy a celé Rusi.

Foto: www.russiablog.org

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou