Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Poselství k budhistickému svátku Vesakh

Datum publikace18. 5. 2010, 20.00
TiskTisk

Vesakh je nejdůležitější buddhistický svátek, který připomíná hlavní události z Buddhova života. Letos se v Koreji a na Thaiwanu slaví 21. 5., v Thajsku, Srí Lance, Kambodži, Barmě, Malajsii, Nepálu a Vietnamu 28. 5. V Japonsku se již slavil 8. 3. K této příležitosti zaslala Papežská rada pro mezináboženský dialog buddhistům celého světa poselství.

Křesťané a buddhisté respektují lidský život

jako základ úcty ke všemu stvoření

 

Drazí buddhističtí přátelé,

1.      Papežská rada pro mezináboženský dialog vám všem, ať jste kdekoli na světě, blahopřeje při příležitosti vašeho svátku Vesakh a posílá Vám upřímné přání pokoje a radosti. Kéž toto poselství posílí naše přátelské vztahy a vzájemnou spolupráci ve službě lidstvu.

2.      Dovolte, abychom tuto příležitost využili ke společným úvahám o velmi aktuálním tématu dnešní doby, tj. úvahám o krizi životního prostředí, která již způsobila řadu utrpení a bolestí na celém světě. Úsilí obou našich komunit, vynaložené v oblasti mezináboženského dialogu, přispělo k novému pochopení, jaký sociální a duchovní význam mají naše tradice v této oblasti. Uvědomujeme si, že sdílíme společnou úctu k hodnotám, jako jsou úcta k podstatě všech věci, kontemplace, pokora, jednoduchost, soucit a velkorysost. Tyto hodnoty přispívají k životu bez násilí, k vyváženosti a střídmosti.

3.      Papež Benedikt XVI. podotkl, že 'různé fenomény ničení životního prostředí a přírodní katastrofy…nás upozorňují na to, jak je v každodenním životě velmi potřebná úcta k přírodě a obnova správného vztahu k životnímu prostředí' (generální audience, 26. srpna 2009). Katolická církev považuje ochranu životního prostředí za úzce spjatou s tématem celkového rozvoje lidské osoby. Neusiluje jen o ochranu země, vody a vzduchu, které chápe jako dar pro všechny, ale povzbuzuje také druhé, aby se připojili k záchraně lidstva před sebezničením. Naše zodpovědnost vůči ochraně přírodních zdrojů vychází z vzájemné úcty a pramení z přirozeného zákona, vepsaného do srdcí všech mužů a žen. Pokud je společností respektována 'ekologie člověka', pak z toho má prospěch i ekologie životního prostředí (cf. Encyklika  Láska v pravdě, čl. 51).

4.      Křesťané i buddhisté mají hlubokou úctu k lidskému životu. Je proto zásadní, abychom podporovali snahy směřující k vytvoření smyslu pro ekologickou odpovědnost a abychom zároveň znovu potvrdili své společné přesvědčení o posvátnosti lidského života ve všech jeho stádiích a za všech okolností, o důstojnosti osoby a o jedinečném poslání rodiny, ve které se člověk učí milovat svého bližního a ctít přírodu.

5.      Prosazujme společně správný vztah lidstva k životnímu prostředí! Zvýšením našeho úsilí o vytvoření ekologického povědomí, které vede ke klidnému a pokojnému soužití, můžeme svědčit o životě, který nenachází svůj smysl v tom, že stále víc vlastní, ale v tom, že stále více je (bytím). Sdílením postojů a závazků našich náboženských tradic můžeme přispět k blahobytu našeho světa.

Drazí buddhističtí přátele, ještě jednou vás upřímně zdravíme a přejeme nádherný svátek Vesakh.

 

Jean-Louis Kardinál Tauran

Předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog

 

Vesakh je nejdůležitější buddhistický svátek, který připomíná hlavní události z Buddhova života. Je oslavou narození Buddhy Gautamy, jeho dosažení nirvány a vstupu do parinirvány.

 

Foto převzato: http://simple.wikipedia.org/wiki/Gautama_Buddha

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou