Lupa
Obsah Obsah
Portál

Noc kostelů v Rakousku

Datum publikace20. 5. 2010, 11.30
TiskTisk

Celkem 730 rakouských kostelů se opět otevře během Noci kostelů. Všechny křesťanské církve v Rakousku se účastní této akce a nabízejí 28. 5. 2010 ve svých kostelech mezi 18.00 – 1.00 hodinou pestrý duchovní a kulturní program.

Vídeň (R): Celkem 730 rakouských kostelů mezi Bodamským jezerem a jezerem Neusiedler opět otevřou své dveře během Noci kostelů. Všechny křesťanské církve v Rakousku se účastní této akce a nabízejí 28. května 2010 ve svých kostelích mezi 18.00 – 1.00 hodinou pestrý program, který má vytvořit prostor pro setkání s duchovním obsahem. Noc kostelů je letos v rakouské katolické církvi začleněna do Týdne misií v rámci iniciativy Dějiny apoštolů 2010, který začíná na svatodušní pondělí 24. května 2010.

'Právě v období krize je nutné, aby se kostely otevřely pro setkávání, rozhovory i výměnu rozdílných názorů,' zdůraznil v úterý 18. května 2010 vídeňský biskupský vikář Karl Rühringer během prezentace programu nadcházejí Noci kostelů. Na mnoha farách bude připravený pestrý program pro děti a rodiny. Návštěvníci si budou moci prohlédnout i místa běžně veřejnosti nepřístupná, jako jsou katakomby a kostelní věže. V rozmanitém hudebním programu si přijdou na své příznivci nejrůznějších hudebních stylů. Do programu je zařazeno také téma sexuálního zneužívání.

'Během Noci kostelů by se měly kostely stát místem živé víry,' zdůraznil biskupský vikář. Noc kostelů je soudobý projekt především pro lidi, kterým je církev vzdálenější, ale kteří však hledají smysl a orientaci pro svůj život. Jak řekl  Hansjörg Lein z vídeňského sboru evangelicko-luteránské církve, jde o to, přinést lidem poselství o Ježíši Kristu. Dnešní společnost, zaplavená špatnými zprávami, nutně potřebuje dobré zprávy, které přinesou naději a povzbuzení. Aktuální palčivá témata, jakými je např. migrace, uprchlíci nebo zneužívání však nesmí být opomíjena.

Vynikající ekumenická spolupráce

Ve Vídni Noc kostelů zahájí v 18.00 hodin ekumenické nešpory v rumunském pravoslavném chrámu. Vídeňský rumunský pravoslavný biskupský vikář Nicolae Dura je v současné době předsedou Ekumenické rady církví v Rakousku (ÖRKÖ). Dura označil Noc kostelů za 'ukázku vynikající ekumenické spolupráce'. Církve musí přinášet svědectví o své víře v Ježíše Krista společně. Jen ve Vídni na Noci kostelů spolupracuje téměř 180 kostelů všech křesťanských církví.

Tématu Sexuálního, fyzického a citové násilí v církvi se bude 28. května 2010 věnovat beseda ve vídeňském františkánském kostele, které se zúčastní novinář Dietmar Neuwirth (Die Presse), morální teoložka prof. Sigrid Müller, opat P. Johannes Jung OSB, psychoterapeutka prof. Rotraud Perner a evangelický farář Jürgen Öllinger. Účastníci diskuse budou hledat odpověď na otázku, jaké byly strukturální podmínky pro zneužívání v katolických školách a zařízeních. Úřad ombudsmana pro oběti násilí a sexuálního zneužívání v církvi ve vídeňské arcidiecézi  zřídil během Noci kostelů ve františkánském kostele své dočasné detašované pracoviště. 'Zaměstnanci úřadu ombudsmana budou k dispozici pro rozhovory a pro poskytování informací,' oznámil P. Gottfried Wegleiter z františkánského kláštera. Nad tím, jaké výzvy kladou na společnost a církev institut manželství, rozvody a zakládání nových partnerských vztahů, se bude ve svém referátu zamýšlet světící biskup Helmut Krätzl a jeho posluchači v pódiové diskusi, která proběhne 28. května 2010 v kostele Teotonického řádu německých rytířů.

Noc kostelů se koná ve Vídni již po šesté, v celém Rakousku po druhé. V roce 2009 navštívilo kostely v rakouském hlavním městě přes 130 000 lidí, v celorakouském měřítku se této akce zúčastnilo 320 000 osob. Také v České republice se letos do Noci kostelů zapojí 320 kostelů. Biskupský vikář Dura věří, že v následujícím roce se připojí i další diecéze v zahraničí. Další informace a kompletní rakouskou nabídku Noci kostelů najdete na webových stránkách www.langenachtderkirchen.at

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou