Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Statistické údaje o církvi na Kypru

Datum publikace19. 5. 2010, 18.30
TiskTisk

V souvislosti s šestnáctou zahraniční apoštolskou cestou Svatého otce Benedikta XVI., během níž ve dnech 4.-6. 6. 2010 navštíví  Kypr, zveřejnil Vatikán statistické údaje o tamní katolické církvi. Návštěvu ostrovní země papež vykoná při příležitosti vydání dokumentu Instrumentum laboris (pracovní dokument) biskupské synody pro Blízký východ.

Vatikán: K 31. prosinci 2008 žilo na Kypru 794.000 obyvatel, z nichž se 25.000 (3.15%) hlásilo ke katolické církvi. Působilo zde 12 diecézních a 18 řeholních kněží (celkem 30 kněží), 18 řeholníků a 42 řeholnic. V současné době zde působí dva biskupové.
Na Kypru církev provozuje 18 mateřských a základních škol, které navštěvuje 5.355 žáků, a 4 střední školy s 992 studenty. Mezi další zařízení církve patří 2 nemocnice, 3 zdravotní ordinace, 1 domov pro seniory a postižené lidi a 6 dětských domovů.
Papež Benedikt XVI. odcestuje na Kypr v pátek 4. června. Po přistání a přivítání na letišti ve městě Paphos se papež přesune ke kostelu Hagia Kiriaki Chrysopolitissa, kde se na místě archeologických vykopávek bude konat ekumenické shromáždění. V sobotu 5. června se papež setká s prezidentem republiky v jeho rezidenci v Nikósii a poté i s představiteli veřejného života. Následovat bude setkání s katolickou komunitou, a poté přijetí u pravoslavného arcibiskupa Chrysostoma II. Odpoledne bude papež slavit mši svatou ve farním kostele Svatého kříže. V neděli 6. června během mše svaté na sportovním stadionu Elefteria v Nikósii předá papež místním biskupům dokument Instrumentum laboris připravované biskupské synody pro Blízký východ. Po obědě s patriarchy a biskupy navštíví Svatý otec maronitskou katedrálu a po závěrečném ceremoniálu na letišti v Larnace odletí zpět do Říma.
Podrobný program apoštolské cesty naleznete ZDE.
 
Foto převzato: www.n24.de/media

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou