Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Každý den je jiný

Datum publikace25. 5. 2010, 21.00
TiskTisk

Kpt. Mgr. Jaroslav Knichal, kaplan Velitelství společných sil Olomouc a biskupský vikář Vojenského vikariátu byl dnes odpoledne (25. 5. 2010) hostem on-line rozhovoru na stránkách Tiskového střediska České biskupské konference. Jako kaplan v Armádě ČR působí od roku 2003. Odpověděl celkem na 12 otázek. Záznam celého rozhovoru najdete ZDE.

Praha: Kpt. Mgr. Jaroslav Knichal odpovídal na otázky z Hranic na Moravě, kde se právě připravuje na odjezd do zahraniční mise. Účastníci on-line rozhovoru se zajímali jak o každodenní život kaplana, přípravu na tuto službu, tak i na podmínky během zahraničních misí.

V odpovědi na otázku, jak vypadá 'den vojenského kaplana', Jaroslav Knichal uvedl, že základem dne je 'modlitba, rozhovory s vojáky či občanskými zaměstnanci'. Ale obecně platí, že 'každý den je jiný, pestrý co do náplně či setkávání s lidmi'. Když porovnával situaci zemí, v nichž působil, připustil, že 'nejnáročnější to bylo v Afganistánu'. Jedna z otázek se týkala účasti žen v českých misích. P. Knichal uvedl, že ženy působí v různých pozicích v armádě. V odpovědi na otázku, jak je služba kaplanů hodnocena, sdělil, že již mají  'své pevné místo v armádě'.
Nechyběly ani otázky obecnějšího charakteru, jako je například jev šikany – s tou se v profesionální armádě nesetkal – anebo vůbec přítomnost křesťana v armádě. Čtenáři projevili zájem i o mezinárodní vojenskou pouť do Lurd.
Celkem odpověděl kpt. Jaroslav Knichal na 12 dotazů, z nichž asi polovina byla zaslána předem. Všechny otázky a odpovědi v on-line rozhovoru můžete nalézt ZDE.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou