Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Hlavní témata apoštolské cesty na Kypr

Datum publikace26. 5. 2010, 18.45
TiskTisk

Po Maltě a Portugalsku navštíví Svatý otec další středozemní stát. Ve dnech 4. - 6. 6. 2010 zavítá na ostrov Kypr. Důvodem této apoštolské cesty je vydání Instrumentum laboris (pracovní dokument) biskupské synody pro Blízký východ, která bude zasedat ve Vatikánu ve dnech 10. - 24. 10. 2010.

Vatikán, Nikósie (CY): Benedikt XVI. navštíví 4. - 6.června 2010 ostrov Kypr. Důvodem apoštolské cesty je příprava biskupské synody pro Blízký východ, která bude jednat ve Vatikánu od 10. do 24. října 2010 na téma 'Katolická církev na Blízkém východě – společenství a svědectví'. Během své návštěvy se bude papež věnovat rozhovorům mezi pravoslavnou a katolickou církví na Kypru, aktuální politické situaci na Blízkém východě a navštíví také historická místa spojená se sv. Pavlem.  

Svatý otec předá Instrumentum laboris (pracovní dokument) biskupské synody pro Blízký východ zástupcům katolických církví zemí tohoto regionu při mši svaté v Nikósii v neděli 6. června a zároveň představí její konečný program. Vatikán vybral pro tento slavnostní akt Kypr, protože v  regionu hraje roli tzv. mostu na Blízký východ i k východnímu křesťanství.

Synoda má přinést novou perspektivu církvím tohoto regionu, kde dochází k velké emigraci křesťanů. Účastníci synody vyslechnou zástupce Chaldejců, Syřanů, Koptů nebo Arménů a budou se snažit co nejvíce poznat jejich život v krizových oblastech, jakými jsou Irák, Libanon a Palestina, a porozumět složitému vztahu křesťanských menšin k islámskému a židovskému většinovému náboženství v  regionu.  

Během své cesty se Benedikt XVI. setká s pravoslavnými křesťany. Navštíví hlavu kyperské pravoslavné církve arcibiskupa Chrysostoma II., který předpokládá, že první papežská návštěva na Kypru se zapíše do dějin ostrova a významně ovlivní budoucnost. Problémem severní turecké části ostrova je rabování církevních budov. Po roce 1974 křesťané tuto oblast rychle opustili a asi 550 pravoslavných sakrálních budov pak bylo vypleněno. Přibližně 20.000 uměleckých předmětů skončilo na černém trhu.

Na úvod své návštěvy Benedikt XVI. zavítá do Paphosu, na místo archeologických vykopávek, kde podle tradice kázal a byl umučen sv. Pavel, apoštol národů. Papežská návštěva zde začne ekumenickou bohoslužbou u kostela „Hagaia Kiriaki Chrysopolitissa“, který pro své bohoslužby používá šest místních církví. Arcibiskup Chrysostomos předal kostel k užívání katolíkům v roce 1987. Dnes se v něm střídají s Anglikány, Luterány a dalšími církvemi, ale přicházejí se před místní ikony modlit i pravoslavní křesťané. Pro volbu této papežské cesty tedy hovoří i zdejší spolupráce mezi katolíky, pravoslavnými a dalšími křesťanskými církvemi.

Kypr, největší ostrovní stát ve Středomoří, patří geograficky k Asii, politicky však k Evropě. V roce 1960 získal Kypr nezávislost na Velké Britanii. Od roku 1974 je ostrov rozdělený na řeckou „Kyperskou republiku“ v jižní části ostrova a na „Tureckou republiku severního Kypru“, kterou mezinárodně uznalo jen Turecko. Od roku 2004 je Kyperská republika členem Evropské unie (EU). EU podporuje její požadavek na sjednocení ostrova. Po selhání plánů Spojených národů na znovusjednocení ostrova v roce 2004 však Turecká republika severního Kypru do EU nevstoupila. Ostrov je rozdělen i nábožensky. V turecké části ostrova žijí převážně sunitští muslimové, v jižní části se téměř 94% obyvatelstva hlásí k pravoslaví.  Katolíků je zde kolem 3,15%. Od roku 1973 má zde katolická církev zastoupení – apoštolskou nunciaturu –  a ostrov patří k jeruzalémskému římskokatolickému patriarchátu .

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou