Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Plenární shromáždění Světového luteránského svazu

Datum publikace27. 5. 2010, 17.00
TiskTisk

Od 20. do 27. 7. 2010 se koná ve Stuttgartu 11. plenární zasedání Světového luteránského svazu (SLS). Plenární shromáždění je nejvyšší grémium SLS, které se schází vždy po šesti letech. Motem shromáždění jsou slova z modlitby Otče náš: chléb náš vezdejší dej nám dnes.

Stuttgart (DE): Na 11. plenárním zasedání Světového luteránského svazu (SLS), které se koná ve Stuttgartu od 20. do 27. července 2010, se očekává účast cca 400 delegátů ze 140 církví a 1.600 hostů ze 79 zemí světa. Z řad předních představitelů katolické církve svou účast již přislíbili předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů, kardinál Walter Kasper, předseda Německé biskupské konference, freiburský arcibiskup Robert Zollitsch a rottenburský biskup Gerhard Fürst. Rowan Williams, arcibiskup z Canterbury a primas anglikánské církve, by se měl shromáždění také zúčastnit. Německá vláda bude zastoupena ministrem financí Wolfgangem Schäublem (CDU).

Motem shromáždění jsou slova z modlitby Otče náš „chléb náš vezdejší dej nám dnes“ a bude se zabývat jak duchovně-teologickými otázkami, tak aktuálními celosvětovými problémy, jako je např. boj proti hladomoru, klimatické změny, šíření Aids a zadlužování zemí Třetího světa. 'Pro křesťanství je dnes víc než dosud důležité zabývat se globálními souvislostmi a nenechat se rozdělit na svět bohatých a chudých, resp. rozvojových zemí,' řekl biskup Frank Otfried July z Evangelické církve ve Württembergu. Dále je na programu volba nového prezidenta Světového luteránského svazu, protože současnému prezidentovi, americkému biskupovi Marku Hansonovi, letos skončí funkční období. Po 12 letech ve své funkci generálního sekretáře SLS končí také teolog Ishmael Noko ze Zimbabwe. Předpokládá se, že proběhne i akt usmíření luteránů s mennonity, tzv. novokřtěnci. Snahy o jejich přiblížení jsou patrné již od roku 1980.

Světový luteránský svaz byl založen v roce 1947 ve Švédsku a sdružuje 140 církví ze 79 zemí, které dohromady čítají cca 70 milionů věřících. SLS tak je po katolické a pravoslavné církvi třetím největším křesťanským uskupením. Od roku 1967 existuje teologický dialog mezi římskokatolickou církví a Světovým luteránským svazem. Plenární shromáždění je nejvyšší grémium SLS, které se schází vždy po šesti letech a letos poprvé v Německu. Ústředí Světového luteránského svazu sídlí v Ženevě.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou