Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Pražský arcibiskup se sejde s ministrem obrany

Datum publikace27. 5. 2010, 16.00
TiskTisk

Ve čtvrtek 27. 5. 2010 se pražský arcibiskup Dominik Duka sejde s ministrem obrany Martinem Bartákem. Schůzky se zúčastní také poradce ministra pro duchovní službu Mons. Tomáš Holub, historicky první vojenský kaplan u nás, a pplk. Jan Kozler, současný hlavní kaplan Armády ČR.

Praha: Během posledního plenárního zasedání České biskupské konference (ČBK) byl pražský arcibiskup Dominik Duka zvolen kromě jiného také předsedou Rady ČBK pro duchovní službu v armádě. Z titulu této své nové funkce se setká s ministrem obrany Martinem Bartákem, poradcem ministra obrany pro duchovní službu a historicky prvním kaplanem Armády České republiky Mons. Tomášem Holubem a současným hlavním kaplanem Armády ČR pplk. Janem Kozlerem. Hovořit budou o dalším rozvoji duchovní služby v armádě u nás.
Dohoda o vzniku duchovní služby v rezortu obrany byla mezi představiteli Ministerstva obrany České republiky a zástupci církví podepsána 3. června 1998 v Praze. Od tohoto data vysílají církve účastnící se dohody své kaplany do Armády České republiky jako společné zástupce. V AČR působí v současné době 23 kaplanů ze čtyř církví: Církve římskokatolické, Českobratrské církve evangelické, Československé církve husitské a Církve adventistů sedmého dne.
Kaplani mají v AČR své nezastupitelné místo. Jejich služba se nevztahuje pouze na věřící příslušníky armády, ale vzájemně se doplňuje se službou psychologickou. Kaplani nechybějí v žádné zahraniční misi. Působili v několika zahraničních misích v Bosně, Kosovu, Afghánistánu, Kuvajtu a Iráku. V současnosti jsou v misích čtyři kaplani a další se připravují.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou