Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Mons. Hučko na jednání Italské biskupské konference

Datum publikace28. 5. 2010, 16.00
TiskTisk

Apoštolský exarcha Mons. Ladislav Hučko, generální sekretář České biskupské konference (ČBK), se zúčastnil 61. plenárního zasedání Italské biskupské konference, které se konalo ve Vatikánu v aule Pavla VI. ve dnech 24. – 28. 5. 2010.

Praha, Vatikán: Generální sekretář ČBK Mons. Ladislav Hučko se jako zástupce českých a moravských biskupů zúčastnil 61. plenárního zasedání Italské biskupské konference (CEI), které se ve dnech 24. – 28. května 2010 konalo v aule Pavla VI. ve Vatikánu. Ve svém pozdravu stručně informoval sbor biskupů o nejdůležitějších událostech uplynulého roku v životě církve v České republice. Především hovořil o průběhu a plodech návštěvy Svatého otce Benedikta XVI. u nás loni v září, o jmenování nového pražského arcibiskupa Mons. Dominika Duky letos v únoru a jeho zvolení předsedou ČBK na dubnovém plenárním zasedání. Připomněl také nedávné úmrtí kardinála Tomáše Špidlíka, jeho pohřeb a uložení ostatků do hrobky v bazilice na Velehradě.

Předseda CEI, janovský arcibiskup kardinál Angelo Bagnasco, zahájil plenární zasedání 24. května úvodním vystoupením, v němž mj. upozornil na velký pokles porodnosti v Itálii a vyzval k podpoře smyslu manželství a rodiny zejména v souvislosti s prosazováním prorodinné politiky. Kardinál Bagnasco se vyjádřil také k problematice sexuálního zneužívání. Řekl, že bez ohledu na nepatrný rozsah těchto zločinů, spáchaných některými kněžími, je třeba uznat, že i jeden jediný takový případ je příliš mnoho. V této souvislosti vyslovil uznání Benediktovi XVI. za jeho postoj k problému a zdůraznil, že italská církev bude v této věci postupovat podle papežova vzoru.

Včera (27. května) přijal sbor italských biskupů papež Benedikt XVI. na audienci a ve své promluvě se zaměřil na téma jejich letošního zasedání: 'Utvrzeni Duchem, v návaznosti na směr vytyčený Druhým vatikánským koncilem a zejména pastoračními směrnicemi končícího desetiletí jste si vybrali jako své nosné téma pro příštích deset let výchovu. Tento časový horizont je přiměřený vzhledem k radikalitě a šíři požadavků na výchovu.' Papež pak zdůraznil dva základní kořeny současné krize v oblasti výchovy. Za prvé je to falešný pojem autonomie člověka, podle něhož by se měl člověk vyvíjet jenom sám, bez přičinění druhých. Ti mohou vývoj jen doprovázet a nikoli do něj zasahovat. Další kořen současné krize vidí papež ve skepticismu a relativismu.

Plenární zasedání Italské biskupské konference se koná alespoň jednou do roka, mimořádné zasedání může být svoláno, vyžadují-li to závažné okolnosti.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou