Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Mons. Shomali: mír ve Svaté zemi nastane

Datum publikace28. 5. 2010, 16.45
TiskTisk

Včera odpoledne (27. 5. 2010) z rukou jeruzalémského patriarchy latinského obřadu Fouada Twala přijal v bazilice Svaté Kateřiny v Betlémě biskupské svěcení Mons. William Hanna Shomali, kterého 31. 3. 2010 papež Benedikt XVI. jmenoval jeruzalémským světícím biskupem.

Jeruzalém: První pontifikální mši svatou po svém včerejším biskupském svěcení v Betlémě slaví Mons. William Shomali dnes odpoledne (28. května 2010) ve farnosti Naší Paní Fatimské v Beit Sahour.
Při příležitosti biskupského svěcení hovořil biskup Shomali na stránkách Jeruzalémského patriarchátu o výzvách, které ho čekají v nové úloze, a o obtížné situaci ve Svaté zemi: 'Politická situace je skutečně obtížná zvláště proto, že povaha konfliktu, ve kterém již léta žijeme – asi století – není jen vojenská, územní či politická, ale především ideologická. Víme, že je obtížné vykořenit ideologii, ale je zapotřebí se o to pokusit, je třeba vést dialog a tomu jistě násilí nenapomáhá. Násilí není klíčem pro řešení blízkovýchodního konfliktu. Bylo použito mnoho násilí, aniž by přineslo jakýkoli užitek. Musíme vést dialog, být trpěliví, společně pracovat a modlit se, protože Pán je nejsilnější. Mír je náš každodenní chléb a o tento každodenní chléb musíme každý den prosit a především si ho musíme zasloužit. Přijde hodina míru, možná to nebude zítra, možná to bude pozítří. Pánův čas, hodiny Pána jsou odlišné od našich hodin. Ale musíme se modlit, pracovat a být trpěliví, stále v naději – a v tom máme jistotu – že mír ve Svaté zemi nastane.'
K otázce ekumenismu Mons. Shomali řekl: 'Určitě se musíme více snažit, usilovat o spolupráci s nekatolickými biskupy, abychom se snažili přiblížit jednotu mezi církvemi. Je to velké přání, zvláště když na svatých místech ještě bývají konflikty mezi různými církvemi, a to je samozřejmě pohoršení i mimo tato místa: sdělovací prostředky bezprostředně zveřejní všechno, co se ve Svaté zemi děje, především na svatých místech. Musíme tedy vyvinout nesmírné úsilí, abychom zlepšili ekumenické ovzduší. Je jedno přikázání Pána a jedno přání lidí: lidé jsou šokováni, pohoršeni rozdělením mezi církvemi, nerozumí teologickým rozdílům a žádají jen jednotu. Musíme tedy pracovat ze všech našich sil, aby se urychlila jednota církve.'
Biskup Shomali v rozhovoru také poděkoval za veškerou pomoc a solidaritu univerzální církve, díky které mohou udržovat ve Svaté zemi školy, nemocnice, farnosti a řadu projektů.
Mons. William Hanna Shomali se narodil v roce 1950 v Bejt Sahour (Palestina). V roce 1961 vstoupil do tzv. menšího semináře jeruzalémského latinského patriarchátu v Beit Jale. Po jeho dokončení přešel do semináře a vystudoval teologii. Na kněze byl vysvěcen v roce 1972. Po třech letech byl jmenován farářem v Shataně v Jordánsku. Tam také pokračoval se studiu na univerzitě v Yamouku. V roce 1980 začal vyučovat v semináři v Beit Jale a od roku 1982 se stal jeho vícerektorem. V letech 1985 – 1989 studoval v Římě, po dosažení doktorátu pokračoval ve svém pedagogickém působení v semináři v Beit Jala. V roce 1998 se stal ekonomem latinského patriarchátu, v letech 2005 – 2009 byl rektorem semináře, a poté kancléřem patriarchátu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou