Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Oslava 100.výročí kostela Nejsvětějšího Srdce Páně v Brně-Husovicích

Datum publikace28. 5. 2010, 10.00
TiskTisk

V sobotu 5. 6. 2010 v 10.00 hodin bude brněnský biskup Vojtěch Cikrle slavit pontifikální bohoslužbu v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně v Brně-Husovicích, který si připomíná 100. výročí od svého posvěcení.

Brno: Farní kostel Nejsvětějšího Srdce Páně patří do řady nejmladších brněnských kostelů, které vznikly ve 20. století. Byl postaven v dělnickém předměstí Brna a právě chudí  obyvatelé místní čtvrti měli největší zásluhu na jeho vybudování. Prostředky sebrané Kostelní jednotou založenou husovickým farářem F. Venhudou, po kterém je dosud pojmenovaná jedna z husovických ulic, však nestačily. Pomohl Mons. Antonín Cyril Stojan, olomoucký arcibiskup, který se postaral o podporu z císařské pokladny. Na slavnostním svěcení kostela 5.června 1910 pak pronesl kázání. (S použitím informací z knihy Jiřího Bílka Brněnské kostely)

V 90. letech 20. století byla brněnským biskupem Vojtěchem Cikrlem duchovní správa svěřena Řádu menších bratří (františkánům). V Husovicích se narodila 1. května 1894 řeholní sestra Marie Restituta (vlastním jménem Helena) Kafková, kterou 21. června 1998 prohlásil ve Vídni Svatý otec Jan Pavel II. za blahořečenou.

 

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou