Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Apoštolská vizitace v Irsku

Datum publikace31. 5. 2010, 22.00
TiskTisk

Tiskové středisko Svatého stolce dnes (31. 5. 2010) vydalo tiskové prohlášení k zahájení apoštolské vizitace v Irsku.

Vatikán: V návaznosti na Pastýřský list irským katolíkům začne na podzim apoštolská vizitace některých diecézí, seminářů a řeholních kongregací této země.

Svatý stolec chce vizitacemi nabídnout pomoc biskupům, kněžím, řeholníkům a věřícím laikům, aby se odpovídajícím způsobem řešila situace, způsobená tragickým zneužíváním nezletilých, kterého se dopustili kněží a řeholníci, a přispět k duchovní a morální obnově, kterou církev v Irsku vyžaduje a již ji s odhodláním zahájila.

Apoštolští vizitátoři se budou snažit hluběji poznat problematiku, která souvisí s přístupem k případům zneužití a s náležitou podporou obětem. Dále ověří účinnost a možné zlepšení aktuálních způsobů prevence zneužívání. Vycházet budou z papežské normy (Motu proprio) Sacramentorum sanctitatis tutela (Ochrana posvátnosti svátostí) a normy Safeguarding Children: Standards and Guidance Document for the Catholic Church in Ireland (Ochrana dětí: příručka pokynů pro katolickou církev v Irsku), zpracované a vydané National Board for Safeguarding Children in Catholic Church (Národní komise pro ochranu dětí v katolické církvi).

Vizitace začne ve čtyřech arcidiecézích Irska (Armadh, Dublin, Cashel a Emly, Tuam), a poté se rozšíří na některé další diecéze.

Papežem jmenovaní vizitátoři jsou: kardinál Cormac Murphy O‘Connor, emeritní arcibiskup z Westminsteru, pro arcidiecézi Armagh; kardinál Sean Patrick O’Malley, arcibiskup z Bostonu, pro arcidiecézi Dublin; arcibiskup Thomas Christopher Collins z Toronta pro arcidiecézi Cashel a Emly; arcibiskup Terrence Thomas Prendergast z Ottawy pro arcidiecézi Tuam.

Kongregace pro katolickou výchovu bude koordinovat vizitace v seminářích v Irsku a Papežské irské koleji v Římě s touhou doprovázet cestu obnovy v oblasti formace budoucích kněží irské církve. I když se bude věnovat zvláštní pozornost problematice, která si apoštolskou vizitaci vyžádala, v oblasti seminářům bude brát zřetel na všechny prvky související s kněžskou formací. Jako apoštolský vizitátor byl jmenován Mons. Timothy Dolan, arcibiskup z New Yorku.

Kongregace pro společnosti zasvěceného života a společnosti apoštolského života bude organizovat vizitace řeholních domů ve dvou fázích. Nejprve provede průzkum pomocí dotazníku, který zašle všem představeným řeholních domů v Irsku s cílem, aby odpovídajícím způsobem poznala aktuální situaci a projekty pro zachovávání a zlepšení pokynů „příručky“. Pro druhou fázi budou vizitátory P. Joseph Tobin CSsR a P. Gero McLaughlin SJ pro mužské řády; sestra Sharon Holland IHM a sestra Mairin McDonagh RJM pro ženské řády. Ti budou pečlivým studiem vyhodnocovat výsledky a možné kroky, které je třeba v budoucnu vykonat ve prospěch etapy duchovní obrody řeholního života na ostrově.

Svatý otec vyzývá všechny členy irského katolického společenství, aby toto dílo bratrské pomoci podpořili modlitbou. Prosí Pána o požehnání pro vizitátory a pro všechny biskupy, kněze, řeholníky i věřící laiky v Irsku, aby vizitace pro ně byla příležitostí k horlivé obnově křesťanského života, aby prohloubila jejich víru a posílila jejich naději v Krista, našeho Spasitele.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou