Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Oslava 90. výročí narození P. Jana Buly

Datum publikace2. 6. 2010, 13.30
TiskTisk

Ve čtvrtek 24. 6. 2010 pořádá brněnské biskupství pod záštitou biskupa Vojtěcha Cikrleho Slavnostní odpoledne při příležitosti 90. výročí narození služebníka Božího Jana Buly.

Brno: Součástí tématického odpoledne k výročí narození P. Jana Buly, jehož beatifikační proces byl brněnským biskupem Vojtěchem Cikrlem zahájen v roce 2004,  bude odborná konference, vernisáž výstavy a pontifikální bohoslužba.

Program 24. června 2010:

1. Odborná konference 14.00 hodin (Petrov 2)

Mons. ThLic. Vojtěch Cikrle, biskup brněnský:

   Zahájení konference

D. PhDr. Jindřich Zdík Zdeněk Charouz, OPraem., Th.D.: 

  Církev a stát po únoru 1948

PhDr. Michal Stehlík, Ph.D. (FF UK v Praze):

   Jan Bula versus systém. Církevní tajemníci Jihlavského kraje

Ing. Adolf Rázek (ÚDV Praha):

   Úloha kněží v akci 'Pavel'

Mgr. Jan Růžička (DCS Brno):

   Život Jana Buly

Mons. Mgr. Karel Orlita, JU.D. (DCS Brno):

   Kanonizační řízení služebníka Božího Jana Buly

 

2. Vernisáž výstavy 16.30 hodin (Petrov 2) s názvem 'Věřím, že můj krátký život nebyl nadarmo-Život a smrt kněze Jana Buly (1920–1952)'

3. Pontifikální mše svatá 17.30 hodin (katedrála sv. Petra a Pavla) - hlavní celebrant Mons. ThLic. Vojtěch Cikrle, biskup brněnský.

 

Krátký životopis:

Jan Bula se narodil 24. června 1920 v Lukově u Moravských Budějovic a po studiích na brněnském gymnáziu nastoupil do kněžského alumnátu (semináře). Kněžské svěcení přijal v červenci roku 1945 a byl poslán jako kaplan do Rokytnice nad Rokytnou nedaleko svého rodiště, kde se intenzivně věnoval práci s mládeží. Po smrti faráře se stal administrátorem farnosti. V únoru roku 1951 jej kontaktoval bývalý spolužák Ladislav Malý, který se vydával za agenta americké tajné služby a pověřil Bulu spoluorganizováním přechodu pražského arcibiskupa Berana do zahraničí. Na varování jiného kněze Bula žádost Malého odmítl a byl 30. dubna 1951 zatčen. O dva měsíce později, 2. července 1951, byli v nedalekých Babicích zastřeleni tři funkcionáři místního národního výboru; nedá se vyloučit, že tuto akci, která stála na počátku tzv. 'babického procesu', naplánovala komunistická strana, aby zastrašila místní rolníky. Jan Bula byl obviněn z dopomáhání  činu, se kterým ani nemohl mít nic společného, a odsouzen k trestu smrti. Dne 20. května 1952 byl v jihlavské věznici popraven oběšením. V roce 1990 byl jeho soudní proces znovu otevřen a P. Bula byl v plném rozsahu rehabilitován.

Iniciativa k zahájení beatifikačního procesu pro R. D. Jana Bulu vzešla přímo z Biskupství brněnského. V brněnské diecézi byly uskutečněny odpovídající přípravné kroky vedoucí k zahájení šetření. Čeští a moravští biskupové vyjádřili 8. října 2003 na svém 52. plenárním zasedání jednomyslně souhlas se zahájením beatifikačního procesu kněze-mučedníka Jana Buly. Kongregace pro záležitosti svatých udělila nihil obstat 24. ledna 2004. Proces R. D. Jana Buly tak mohl být zahájen. Stalo se tak prvním sessio 25. března 2004 na Biskupství brněnském za přítomnosti diecézního biskupa, biskupského delegáta, ochránce spravedlnosti, postulátora a notářů. 

Další informace budou postupně zveřejňovány  na internetových stránkách .

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou