Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Deset zemí podporuje Itálii

Datum publikace3. 6. 2010, 10.30
TiskTisk

Poprvé v historii Evropského soudu pro lidská práva se deset členských zemí, mezi nimi i Rusko, prohlásilo za třetí stranu v řízení v souvislosti s rozsudkem vydaným proti Italskému státu, kterým se zakazuje vyvěšování křížů ve školních třídách a který bude posuzovat Velký senát Soudu 30. 6. 2010.

Štrasburk (F): Soud v úterý 1. června 2010 poskytl Evropskému centru pro právo a spravedlnost (ECLJ, European Centre for Law and Justice) seznam zemí, které se spojily na obranu Itálie: Arménie, Bulharsko, Kypr, Řecko, Litva, Malta, Monako, San Marino, Rumunsko a Ruská federace.

Tyto státy, které patří mezi 47 zemí Rady Evropy, formálně požádaly Soud, aby se mohly oficiálně přihlásit jako 'třetí strana', až bude probíhat proces před Velkým senátem. Statut 'třetí strany' státům umožňuje předkládat Soudu oficiální formou písemné i ústní připomínky.

Deset zemí chce podpořit Italský stát, který dělá vše pro to, aby byl anulován loňský listopadový rozsudek, který zakazuje umístění křížů ve veřejných školách. Také dvanáct nevládních organizací (NO) bylo Soudem uznáno jako 'třetí strana'. Dosud se žádný stát ani NO neohlásily na podporu rozsudku.

Kromě těchto deseti členských států vystoupily proti rozsudku z 3. listopadu 2009 další země, jako např. Rakousko nebo Polsko svým politickým prohlášením z 19. listopadu, resp. 3. prosince 2009.

'Jde o významný precedens v činnosti Soudu, protože členské státy se obecně zdržují zasahování, nebo zasahují jen v případě, kdy se jedná o vlastního občana,' vysvětlil Gregor Puppinck, ředitel ECLJ. 'Případ kříže je jedinečný a nemá předchůdce. Deset států se rozhodlo vysvětlit soudnímu dvoru, jaké jsou hranice jeho pravomocí a jaké jsou hranice jeho možnosti vytvořit nová ‚práva‘ proti vůli členských států. To představuje vyváženost jeho moci,' dodal Puppinck.

'Případ kříž', známý jako 'případ Lautsi', byl postoupen Velkému senátu poté, co italská vláda předložila 28. ledna 2010 stížnost proti rozsudku druhého senátu Soudu z 3. listopadu 2009.

V první instanci Soud potvrdil, že přítomnost kříže ve školní třídě je 'proti právu rodičů vychovávat děti v souladu s vlastním přesvědčením a v souladu s právem dětí na svobodu vyznání', protože žáci by mohli vnímat, 'že jsou vychováváni ve školním prostředí, které nese znaky určitého náboženství'.

Soud dále uvedl, že přítomnost kříže by mohla působit 'rušivě na city' syna paní Lautsi (ta podávala stížnost) a neumožnila by 'vyučovat žáky kritickému myšlení' nebo 'výchovné pluralitě, která je podstatná pro zachování demokratické společnosti'.

Podle závěru soudu se jedná o porušení čl. 2 protokolu 1 (Právo na výchovu), a také čl. 9 (náboženská svoboda) Úmluvy.

Italská vláda předložila 29. dubna 2010 Soudu prohlášení, ve kterém objasňuje, že soudci ve Štrasburku nemají kompetenci pro nařizování laicismu zemi, zvláště ne Itálii, národu charakterizovanému většinou věřících, kteří praktikují a identifikují se s katolickou vírou.

Rozhodnutí Soudu po veřejném slyšení ve Velkém senátu, které se bude konat 30. června 2010, bude zveřejněno na konci roku.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou