Prohlášení kardinála Erdö k tragické smrti Mons. Padovese

K tragické smrti Mons. Luigiho Padovese, předsedy Turecké biskupské konference, ke které došlo včera (3. 6. 2010) v tureckém městě Iskenderun, vydal prohlášení předseda Rady evropských biskupských konferencí (CCEE) kardinál Péter Erdö, arcibiskup Budapešti-Ostřihomi.
Publikováno: 4. 6. 2010 14:30

Ostřihom (H): S velkým pohnutím jsme obdrželi šokující zprávu o násilné smrti Mons. Luigiho Padovese, apoštolského vikáře Anatolie a předsedy Turecké biskupské konference. S hlubokým zármutkem chceme vyjádřit naši solidaritu celé katolické církvi v Turecku.

Jménem předsednictva Rady evropských biskupských konferencí (CCEE) a všech biskupů Evropy bych chtěl ujistit o našem spojení v modlitbě a vyjádřit naši nejhlubší soustrast všem biskupům, kněžím, zasvěceným osobám a všem křesťanům v Turecku. Vaše bolest je i naší bolestí.

Tragická smrt Mons. Luigiho Padovese, která se udála na slavnost Těla a Krve Páně, ho zvlášť sjednocuje s Ježíšem Kristem, který položil život za svůj lid. Máme plnou důvěru v to, že ho Boží milosrdenství příjme a naplní slávou své lásky.

Naši účast vyjadřujeme i Svatému otci a řádu kapucínů, do jehož rodiny Mons. Padovese patřil, neboť taková událost se dotýká celé církve a vyzývá nás všechny, abychom s ještě větší horlivostí byli sjednocení a věrní v naší službě Pánu.

Jen od Boha můžeme očekávat spravedlnost, kterou si zaslouží muž pokoje a dobrých skutků, který s pravou apoštolskou horlivostí a pevným odhodláním přinášel svědectví svému lidu. Modlíme se také za toho, kdo spáchal tento zločin, neboť jedině Bůh může zkoumat a změnit srdce lidí.

Kéž nám Panna Marie, Matka apoštolů, a sv. Pavel z Tarsu pomohou stát pevně ve víře a v naději v této hodině utrpění.

Kardinál Péter Erdö
Arcibiskup Ostřihomi – Budapešti