Lupa
Obsah Obsah
Portál

Slovensko má nového košického arcibiskupa

Datum publikace4. 6. 2010, 18.45
TiskTisk

Svatý otec Benedikt XVI. dnes (4. 6. 2010) jmenoval novým košickým arcibiskupem současného košického světícího biskupa Mons. Bernarda Bobera.

Vatikán, Bratislava (SK): Svatý otec Benedikt XVI. dnes (4. června 2010) přijal demisi Mons. Alojze Tkáče z úřadu arcibiskupa košické arcidiecéze, kterou podal podle kán. 401 Kodexu kanonického práva, a zároveň jmenoval současného světícího biskupa novým košickým arcibiskupem – metropolitou.

Mons. Bernard Bober se narodil 3. listopadu 1950 v Zbudskom Dlhom v okrese Humenné. Základní školu navštěvoval ve Zbudskom Dlhom a v Koškovcích. Po maturitě na střední škole v Humenném nastoupil v září 1969 do kněžského semináře a na teologickou fakultu v Bratislavě.

Po vysvěcení na kněze, které přijal 8. června 1974 v Bratislavě, působil jako kaplan ve farnostech Humenné, Snina (1975) a Zborov (1977). Od roku 1978 byl farářem ve farnosti sv. Ladislava v Kecerovcích a v letech 1990-1991 působil jako farář a děkan v Humenném.

V roce 1991 ho diecézní biskup Mons. Alojz Tkáč ustanovil svým generálním vikářem. Svatý otec Jan Pavel II. ho 28. prosince 1992 jmenoval vissalským titulárním biskupem a košickým světícím biskupem. Biskupské svěcení přijal z rukou kardinála Jozefa Tomky v katedrále sv. Alžběty v Košicích 30. ledna 1993.

Biskupské heslo Mons. Berndarda Bobera zní: 'S láskou, poslušností a milosrdenstvím'.

Jako člen Slovenské biskupské konference vykonává funkci předsedy Rady pro pastoraci Romů a menšin a také je členem Komise pro katechezi a školství. 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou