Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Arcibiskup Duka přijme nové katechumeny

Datum publikace8. 6. 2010, 16.00
TiskTisk

V sobotu 12. 6. 2010 od 16.30 hodin bude pražský arcibiskup Dominik Duka OP v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha sloužit bohoslužbu slova, při které budou přijati noví kandidáti do katechumenátu. Po skončení bohoslužby se s nimi setká na Arcibiskupství pražském.

Praha: Uchazeči se svými ručiteli se dostaví do katedrály nejpozději 15 minut před začátkem bohoslužby. Každý uchazeč bude mít s sebou vyplněný a duchovním správcem potvrzený katechumenátní lístek, který zde při přijetí do katechumenátu odevzdá.

V dokumentu 'Řád katechumenátu v Arcidiecézi pražské', v novelizaci ze 7. 4. 2006, stanovil pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk dvě data přijetí do katechumenátu pro celou arcidiecézi: sobota před první nedělí adventní (pro ty, jejichž křest je plánován za jeden a půl roku), sobota před druhou nedělí v červnu (pro ty, jejichž křest je plánován o následujících Velikonocích).

O přijetí do katechumenátu v jiném termínu, o zkrácení katechumenátu nebo o křest podle zkráceného obřadu, jakož i o křest v jiném termínu než o velikonoční noci (příp. ve velikonočním oktávu) je třeba žádat biskupa. V tom případě také biskup stanoví datum vyvolení.

Uvedením do křesťanského života se rozumí poměrně dlouhý proces, který začíná 'předběžným katechumenátem' (prekatechumenátem), pokračuje po přijetí do katechumenátu vlastním katechumenátem a vrcholí přijetím iniciačních svátostí, na které navazuje období mystagogie.

V tomto procesu je třeba chápat slova 'katechumen' a 'katechumenát' jako stav člověka trvající delší dobu, ve kterém se k němu církev už určitým způsobem hlásí podle dikce Kodexu kanonického práva: 'Zvláštním způsobem jsou s církví spojeni katechumeni, kteří totiž vedeni Duchem Svatým výslovně žádají o včlenění do ní, a proto tímto přáním a také životem víry, naděje a lásky se spojují s církví, která se již o ně stará jako o své.'

Předběžný katechumenát, v němž se adept seznamuje s evangeliem a s církví a dospívá k prvním krokům víry, znamenajícím jeho obrácení se k Bohu. Vrcholí přijetím do katechumenátu.

Katechumenát určený k úplné katechezi: Zde se uskutečňuje nejen cesta poznání, ale proces obrácení, který umožní katechumenovi změnit život podle evangelia a nastoupit cestu osvobozování od hříchu. Vrcholí zařazením mezi čekatele křtu (vyvolením), kterým se katechumen stává bezprostředním čekatelem na brzkou iniciaci. Toto období by mělo zpravidla trvat alespoň jeden rok, může však trvat i více let.

Období očišťování a zasvěcování: Je to příprava spíš duchovní než nauková, zpravidla v postní době. Vrcholí přijetím iniciačních svátostí – křtu, biřmování a eucharistie, zpravidla v bohoslužbě velikonoční vigilie.

Mystagogie: Trvá přinejmenším po celou velikonoční dobu. V ní novokřtěnec vniká do hloubek tajemství svátostí, které přijal a učí se z jejich síly žít.

Vnější znaky stupňovitého katechumenátu tak mají podněcovat i provázet postupné kroky vrůstání do víry, do církve a do křesťanské životní praxe. Jinými slovy: celá cesta křesťanské iniciace nemá vést jen k tomu, aby se člověk (křtem) křesťanem stal, ale má mu pomoci k tomu, aby chtěl i mohl jako křesťan z víry žít.

 

Anka Janíková, Aleš Pištora

Zdroj: www.apha.cz

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou