Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Blahořečení prvního laického novináře

Datum publikace8. 6. 2010, 16.00
TiskTisk

Arcibiskup Claudio Maria Celli, předseda Papežské rady pro sdělovací prostředky, dnes (8. 6. 2010) představil novinářům a odborníkům při tiskové konferenci v budově Radio Vaticana v Říme Manuela Lozana Garrida, známého jako Lolo, prvního  laického novináře, který bude blahořečen.

Vatikán: Na tiskové konferenci vystoupil spolu s arcibiskupem Cellim postulátor kauzy blahořečení, P. Rafael Higueras. Tiskovou konferenci zahájila projekce filmu 'Lolo, rozsévač radosti'. První novinář-laik bude blahořečen 12. června 2010 ve svém rodišti Linares v provincii Jaén ve Španělsku.

Lolo se narodil v Linares 9. srpna 1920 a rovněž tam  zemřel 3. listopadu 1971. Byl členem Katolické akce a už jako dospívající přinášel eucharistii vězňům během náboženského pronásledování ve Španělsku během občanské války. Sám byl také vězněn.

V roce 1942 se u něj projevilo onemocnění, které během roku vedlo k jeho plné invaliditě. V roce 1962 ztratil zrak. Jako novinář působil v deníku Ya, časopisech TelvaVida Nueva a v agentuře Prensa Asociada. Napsal také řadu knih. V roce 1956 založil časopis Sinaî pro nemocné. I přes svou nemoc obdržel řadu ocenění v oboru, jako je například Cena Bravo.

Foto: www.eukmamie.org

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou