Lupa
Obsah Obsah
Portál

Vyšehradská kapitula si připomene dvě výročí

Datum publikace9. 6. 2010, 17.00
TiskTisk

V pondělí 14. 6. 2010 bude arcibiskup Dominik Duka OP slavit od 17.30 hodin mši svatou v bazilice sv. Petra a Pavla na Vyšehradě u příležitosti 925 let od prohlášení Vratislava II., zakladatele Královské kolegiátní kapituly sv. Petra a Pavla, za krále. Dne 29.6. kapitula oslaví 940 let své existence.

Praha: Vratislav II., druhorozený syn knížete Břetislava I. a Jitky ze Svinibrodu, byl prvním českým králem. Českým knížetem byl od 28. ledna 1061 do roku 1085, kdy za podporu císaře obdržel titul českého krále. Podle kronikáře Kosmy mu byla 15. června 1085 na hlavu v Mohuči vložena královská čelenka s tím, že má být do roka a do dne korunován králem. Zároveň byl v letech 1085-1092 titulárním králem polským.

V roce 1063 založil Vratislav II. moravské biskupství se sídlem v Olomouci. To mělo omezovat jak moc knížat, tak pražského biskupství. Vratislav podporoval také slovanskou liturgii. Obnovil sázavský klášter založený knížetem Oldřichem. Tento klášter pěstoval od počátku staroslověnský jazyk a literaturu. Po smrti prvního opata Prokopa byli však slovanští mniši z kláštera vyhnáni a nahrazeni latinskými benediktiny.

Královskou kolegiátní kapitulu sv. Petra a Pavla na Vyšehradě založil Vratislav 29. června 1070 jako protiváhu kapituly svatovítské. Pro neshody se svým bratrem Jaromírem, který byl pražským biskupem v letech 1068 – 1090, dokonce sám přesídlil z Pražského hradu na Vyšehrad. Kapitula s titulem capitulum peringigna (tj. velmi významná kapitula) byla potvrzena papežem Alexandrem II, ale jako exemptní (tj. vyňatou z jurisdikce biskupa a podřízenou přímo Svatému stolci) ji vyhlásil až papež Lucius II. roku 1144.

Toto její zvláštní postavení skončilo v 80. letech 18. století a dnes je podřízena arcibiskupu pražskému. Nejvyšší představitel kapituly – probošt – byl dosazován králem a po roce 1222 získal trvale do svých rukou hodnost královského kancléře. S vyšehradskou kapitulou je neodmyslitelně spjata historie celého Vyšehradu. Od svého založení se kapitula a její představitelé značnou mírou podíleli na jeho utváření.

Význam kapituly od 12. století stoupal, její rozkvět však byl na počátku 15. století přerušen nastupujícím husitským hnutím. Období od druhé poloviny 15. století až do počátku 17. století bylo poznamenáno sporem s poddanským městem hory Vyšehrad, založeným kapitulou v roce 1476 v podhradí Vyšehradu. Když byla ve druhé polovině 17. století na Vyšehradě budována pevnost, musela se kapitula přesunout do podhradí, kde setrvala až do 18. století. Přímá podřízenost kapituly papeži byla zrušena v roce 1763.

Kapitula, jejímiž členy jsou dnes např. děkan Katolické teologické fakulty UK Prokop Brož či Mons. Oto Mádr, čestný kanovník, pořádá nejrozličnější duchovní, kulturní a další akce. Mezi ty nejvýznamnější patří každoroční vzpomínková mše, která se za krále Vratislava slaví již od 11. století.

Další významnou událostí, kterou Kolegiátní kapitula sv. Petra a Pavla pravidelně pořádá, je také každoroční pouť snoubenců za sv. Valentinem, jehož relikvie je na Vyšehradě uložena. Dlouhou tradici má také slavnostní mše svatá v bazilice sv. Petra a Pavla u příležitosti Vzpomínky na všechny věrné zemřelé, na kterou vždy navazuje průvod se svícemi na Slavín. Nedávno byly zřízeny nové internetové stránky, které naleznete na adrese www.kkvys.cz.

 

Zdroj: www.apha.cz

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou