Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Benedikt XVI. dnes v Římě ukončil Rok kněží

Datum publikace11. 6. 2010, 23.00
TiskTisk

Svatý otec během mše svaté na svatopetrském náměstí na slavnost Nejsvětějšího Srdce Ježíšova (11. 6. 2010) zakončil Rok kněží. Slavnostní eucharistické bohoslužby se zúčastnilo přes 15 tisíc kněží z 91 zemí světa a 10 tisíc věřících laiků. Kněží připutovali do Říma na Světové setkání kněží,  kterým Kněžský rok  v Římě ve dnech 9.-11. 6. 2010 vyvrcholil.

Vatikán: Benedikt XVI. vyhlásil Rok kněží u příležitosti 150. výročí úmrtí svatého faráře arského. Portrét Jana Maria Vianneye byl zobrazen na gobelínu, který zdobil svatopetrské náměstí a během mše svaté papež použil světcův kalich.

Kněží během bohoslužby obnovili své kněžské sliby a Svatý otec je opět svěřil pod ochranu Panny Marie. V homilii Benedikt XVI. shrnul podstatu poslání kněze v dnešní době, zmínil tristní případy selhání kněží a požádal o odpuštění Boha i postižené osoby. Mimo jiné také řekl: 'Nejdůležitějším z textů dnešní liturgie je Žalm 23 – Pán je můj pastýř! – v němž modlící se Izrael přijal Boha jako pastýře a učinil ho ukazatelem vlastního života. 'Pán je můj pastýř, nic nepostrádám' v tomto prvním verši se vyjadřuje radost a vděčnost za to, že Bůh je přítomen a stará se o člověka.'

Světového setkání kněží, které se v Římě konalo ve dnech 9.-11. června 2010, se zúčastnilo přes 10 tisíc předem přihlášených kněží z 91 zemí světa. Mezi nimi bylo i 66 kněží z českých a moravských diecézí včetně 4 biskupů: Jiřího Paďoura, Pavla Posáda, Františka Radkovského a Františka Václava Lobkowicze.

'Věrnost Krista, věrnost kněze' - tato myšlenka byla mottem mezinárodního kněžského kongresu. Setkání, svědectví kněží, modlitby, zpovědi, adorace, hudba, konference a mše svaté naplnily velmi bohatý program Světového setkání kněží. Na úvod (9. června 2010) se kněží sešli v bazilice svatého Pavla za hradbami k modlitbě a konferenci na téma 'Obrácení a poslání'. V kostele byla také vystavena Nejsvětější svátost a kněží měli příležitost ke svátosti smíření a ke slavení eucharistie. Ve čtvrtek (10. června 2010) se kněží shromáždili v bazilice Santa Maria Maggiore, kde se zamýšleli nad tématem 'Večeřadlo: vzývání Ducha Svatého s Marií v bratrském společenství'. Večer se kněží spolu se Svatým otcem účastnili modlitební vigílie spojené s eucharistickou adorací na Náměstí svatého Petra, během níž Benedikt XVI. odpověděl na otázky, které mu položilo pět kněží, za každý kontinent jeden.

Na závěr dnes (11. června 2010) Svatý otec slavnostně ukončil Rok kněží společnou eucharistickou bohoslužbou s 15 tisíci koncelebrujícími knězi na svatopetrském náměstí na slavnost Nejsvětějšího Srdce Ježíšova.

Toto Světové setkání kněží navazuje na předchozí Mezinárodní setkání duchovních, která se mezi lety 1996 a 2004 konala v portugalské Fatimě, v Yamoussoukro na Pobřeží slonoviny, v mexickém Guadaloupe, v Nazaretě, Betlémě a Jeruzalémě ve Svaté zemi, u příležitosti Velkého jubilea v roce 2000 v Římě a na Maltě.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou