Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Arcibiskup Celestino Migliore k boji proti AIDS

Datum publikace15. 6. 2010, 16.50
TiskTisk

Tiskové středisko Svatého stolce včera (14.6.2010) vydalo prohlášení arcibiskupa Celestina Miglioreho, apoštolského nuncia a stálého pozorovatele Svatého stolce při Organizaci spojených národů (OSN), ve kterém se vyjádřil k postupu OSN v boji proti AIDS.

Vatikan: V prohlášení, které mons. Migliore přednesl na 64. zasedání Valného shromáždění Organizace spojených národů, vyjádřil znepokojení nad postupem v boji proti stále se šířící pandemii AIDS. Každý den se virem HIV nakazí 7,4 tisíc lidí a 9,7 milionů nemocných stále čeká na včasné lékařské ošetření. Z celkem téměř 15 milionů nakažených virem HIV jen necelé 4 miliony nemocných mají přístup k léčení. Ve chvíli, kdy dva lidé zahájí léčení, se dalších pět osob nakazí.

Pokud se má s AIDS bojovat tím, že se realisticky postavíme tváří v tvář hlubším příčinám, pak nemocným, kteří potřebují láskyplnou péči, musíme zajistit nejen informace, znalosti, schopnosti, technické kompetence a prostředky. Proto doporučujeme, aby se větší pozornost a více zdrojů věnovalo na podporu přístupu, který zohledňuje hodnoty založené na lidské dimenzi sexuality, která vede k novému způsobu chování vůči druhým lidem. Jak potvrdili i zdravotní experti, šíření viru HIV se může efektivně pozastavit, pokud by se respektovala důstojnost lidské přirozenosti a její vrozený morální zákon by byl zařazen mezi základní parametry preventivních opatření v boji proti AIDS.

Mons. Migliore dále vyjádřil znepokojení nad nedostatkem finančních prostředků na poskytnutí antiretrovirální léčby chudým. Poskytovatelé péče v Ugandě, Jižní Africe, na Haiti, Papue Nové Guinei a v dalších oblastech, kteří spolupracují s katolickou církví, vydali zprávu, že je mezinárodní finanční dárci instruovali, aby do léčebných programů nezapojovali nové pacienty, a zároveň je varovali, že panují obavy z dalšího krácení finančních prostředků. Globální společnost nese zodpovědnost za spravedlivý a trvalý přístup k léčbě HIV nemocných. Pokud to nedokáže zajistit, způsobí nevyčíslitelné ztráty a utrpení nejen nemocným a jejich rodinám, ale přinese také vážné následky pro celou společnost v oblasti veřejného zdravotnictví a v sociální a ekonomické sféře.

Obzvláště zranitelné jsou děti nakažené virem HIV či kombinací HIV a tuberkulózy. Mají totiž mnohem menší přistup k včasné diagnóze a léčení než dospělí. Bez včasné diagnózy nejméně jedna třetina takto nakažených dětí umírá před dosažením jednoho roku života a polovina z nich se nedožije dvou let. Ztráta budoucí generace už nesmí být dále přecházena mlčením a nezájmem, apeloval na OSN mons. Migliore.

Svatý stolec proto vyzval k většímu úsilí v boji proti této nemoci, ke kterému se členské státy zavázaly deklarací v roce 2001 a jejím následným doplněním v roce 2006. Tváří v tvář současné dramatické situaci musíme ještě více reagovat na požadavky celosvětové solidarity, musíme zodpovědně vyhodnotit dosavadní přístupy, které mohly být založeny spíše na ideologii než na vědě a hodnotách, a následně zvolit kroky, které respektují lidskou důstojnost a podporují integrální vývoj každého člověka a celé společnosti.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou