Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Vyhýbají se církevním školám drogy a šikana?

Datum publikace16. 6. 2010, 10.30
TiskTisk

Dne 23. 6. 2010 od 9:30 hod. se koná kulatý stůl věnovaný otázce drog a šikany ve školách, který pořádá Tiskové středisko České biskupské konference pro novináře a ostatní zájemce o dané téma. Jako hosté se svými příspěvky vystoupí PhDr. Ladislav Csémy ze Společnosti pro návykové nemoci ČLS JEP, PhDr. Michal Kolář ze Společenství proti šikaně a Jana Nováková, ředitelka ZŠ sv. Voršily v Praze.

Praha: Blíží se konec školního roku a proto je téma kulatého stolu, který každý měsíc pořádá Tiskové středisko České biskupské konference, zaměřeno na oblast školství, konkrétně na problematiku, která je aktuální a závažná. O výskytu drog a šikany mezi školní mládeží budou hovořit odborníci z oboru PhDr. Ladislav Csémy a PhDr. Michal Kolář. Na otázku, zda či do jaké míry se tyto jevy vyhýbají církevním školám, odpoví Jana Nováková, ředitelka základní školy sv. Voršily v Praze.

 

Jana Nováková, ředitelka základní školy sv. Voršily v Praze

Dlouhodobá koncepce školy obsahuje mj. body:
- Být školou otevřenou požadavkům doby, vychovávat žáky k tomu, aby účinně pracovali pro blaho pozemské obce a byli přínosem lidské společnosti svým příkladným životem.
- Církevní škola slouží veřejnému prospěchu. Poskytuje alternativní volbu křesťanské výchovy, která navazuje na kořeny naší kultury a předává dětem duchovní hodnoty odpovídající lidské potřebě nalézt smysluplnou životní orientaci. (www.volny.cz/zcs.ostrovni/)

 

PhDr. Ladislav Csémy působí jako vedoucí Laboratoře sociální psychiatrie Psychiatrického centra Praha, dlouhodobě se zabývá výzkumem závislostí, je členem Společnosti pro návykové nemoci České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Společnost pro návykové nemoci České lékařské společnosti J. E. Purkyně (SNN) je odbornou společností, sdružující profesionály z oblasti prevence, léčby a výzkumu poruch, působených škodlivým užíváním návykových látek a jiných, zdraví škodlivých návyků. SNN byla založena v roce 1993 a navázala na činnost Sekce pro studium alkoholismu a jiných toxikomanií (AT sekce, založena roku 1956) při Psychiatrické společnosti ČLS J. E. Purkyně. (www.snncls.cz)

 

PhDr. Michal Kolář působí v Pedagogicko-psychologické poradně SŠt a ve Společenství proti šikaně.

Společenství proti šikaně je dobrovolným humanitárním sdružením. Pracují v něm odborníci se zaměřením na problematiku šikanování, dále rodiče, kteří mají prožitou a zvládnutou osobní zkušenost s takto postiženým dítětem. Vítaní jsou seriózní zájemci se sociálním cítěním, ochotní se dále vzdělávat.
Sdružení se zaměřuje na pomoc obětem šikanování a na prevenci tohoto závažného celospolečenského problému.

Pozornost je věnována celému spektru šikanování, zejména však šikanování ve školách a šikanování dětí a mládeže. Šikana ve školním a výchovném prostředí není brána izolovaně, ale v úzké provázanosti na další formy násilí. (www.sikana.org)
 
Místo konání: zasedací místnost České biskupské konference, Praha 6, Thákurova 3, druhé poschodí.

Prosíme o potvrzení účasti do 22. 6. 2010 na sargankova@cirkev.cz, případně tel.: 220 181 436.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou