Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Arcibiskup Duka převezme palium

Datum publikace22. 6. 2010, 17.45
TiskTisk

O slavnosti sv. Petra a Pavla 29. 6. 2010 předá papež Benedikt XVI. při mši svaté pražskému arcibiskupovi Dominiku Dukovi OP ve vatikánské bazilice sv. Petra palium. To je symbolem Dobrého Pastýře a Ukřižovaného Beránka a obléká ho pouze papež a arcibiskupové metropolité.

Praha: Tak jako každý rok budou i letos palia pro nové arcibiskupy metropolity požehnány o vigilii svátku apoštolů Petra a Pavla. Druhý den je papež Benedikt XVI. předá novým arcibiskupům metropolitům. Slavnostní mše svatá začíná v bazilice sv. Petra v 9.30 hodin. Bývá zvykem, že Svatý otec přijme nové arcibiskupy při zvláštní audienci následujícího dne spolu s jejich příbuznými a nejbližšími přáteli, kteří je budou na udílení palia doprovázet.

V tentýž den večer pořádá Pavel Vošalík, velvyslanec České republiky u Svatého stolce, na počest nového arcibiskupa slavnostní recepci ve své rezidenci. Pozváno bylo mnoho významných osobností. Mezi jinými také kardinál Miloslav Vlk, kardinál Angelo Sodano, kardinál Christoph Schönborn, kardinál Giovanni Coppa či papežští nunciové arcibiskup Diego Causero a arcibiskup Erwin Josef Ender. Pražský arcibiskup svého pobytu v Římě využije také k jednání s představiteli některých vatikánských kongregací.

Palium je pruh z bílé ovčí vlny s aplikacemi pěti černých hedvábných křížů. Vlna je získána ze dvou beránků, kterým papež žehná ve svátek sv. Anežky Římské (21. ledna). Symbolizují ztracenou ovečku, kterou se vydává hledat a zachraňuje Dobrý Pastýř, a zároveň Ukřižovaného Beránka, obětovaného za spásu lidstva. Palium vyjadřuje také jednotu s římskou církví. Může je oblékat pouze papež a arcibiskupové metropolité.

Tradice palia i výklad jeho významu jsou prastaré. Přesný okamžik jeho zavedení není znám. Podle Liber Pontificalis se zmiňuje o paliu v životě papeže Marka, který zemřel roku 336. Soustavně je doloženo od 5. století. Původně jej oblékali všichni biskupové, zvyk, který se ve východních církvích zachoval dodnes. Jeho použití i forma se v historii trochu změnila, ale poselství zůstává jedno: Dobrý Pastýř nese na svých ramenou ztracenou ovečku. Pět křížů pak připomíná Kristovo utrpení.

V západní církvi byly postupem času vyhrazeny pro ty biskupy, kteří jsou v nejbližším kontaktu s Římským biskupem. Odtud nový význam jednoty s římskou církví, s Nástupcem sv. Petra, kterému Ježíš zvlášť důrazně řekl: 'Pas mé beránky, pas mé ovce.' Před II. vatikánským koncilem se palium oblékalo jen při některých slavnostech. V současnosti může arcibiskup nebo biskup oblékat při všech eucharistických slavnostech, ale pouze při nich – protože eucharistická slavnost je zvláštním způsobem spojena s obětí kříže.

V římské církvi – podle ustálené tradice – chovají beránky, kteří dají vlnu na palia, trapističtí mniši v opatství Tre Fontane. Ve svátek sv. Anežky jsou beránci přivedeni do baziliky sv. Anežky na Via Nomentana. Odtud potom do Vatikánu, kde je Svatý otec požehná. Benediktinky od sv. Cecilie pečují o beránky až do úterka Svatého týdne, kdy jsou ostříháni a sestry pak ručně upředou a ušijí palia. Vznikají tedy na Velikonoce, aby připomínaly Beránkovu oběť. 24. června, ve svátek narození sv. Jana Křtitele, toho, který Krista poznal a vyslovil 'Hle Beránek Boží', přinesou sestry od sv. Cecílie palia do Vatikánu. Tam jsou uloženy do schránky na hrobě Apoštola Petra. O vigilii jeho svátku, večer 28. června jsou požehnány a na druhý den je Svatý otec předá novým arcibiskupům metropolitům.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou