Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Intervence Mons. Silvana M. Tomasiho při OSN

Datum publikace23. 6. 2010, 15.45
TiskTisk

Tiskové středisko Svatého stolce zveřejnilo dne 21. 6. 2010 příspěvek stálého pozorovatele Svatého stolce při Organizaci spojených národů (OSN) Mons. Silvana Marii Tomasiho, který pronesl 8. 6. 2010 na 14. zasedání Rady OSN pro lidská práva, které se konalo ve dnech 31. 5. – 18. 6. v Ženevě.

Vatikán: Mons. Silvano Maria Tomasi, stálý pozorovatel Svatého stolce při OSN, ve svém příspěvku během 14. zasedání Rady OSN, apeluje na členy Rady, aby obnovili svůj závazek prosadit a zajistit právo na zdraví všech lidí tím, že zabezpečí spravedlivý přístup k základním nezbytným lékům. S ohledem na právo každého člověka na nejvyšší dostupný standard tělesného a duševního zdraví je potřeba učinit efektivní kroky s cílem zajistit univerzální přístup všech lidí k lékařským a diagnostickým přístrojům.

Právo na zdraví je všeobecně uznávané jako jedno ze základních lidských práv. Článek 25 Všeobecné deklarace lidských práv zahrnuje právo na zdraví a lékařskou péči v rámci obecnějšího odstavce 'práva na přiměřené životní podmínky'. Článek 12.1 Mezinárodního paktu o hospodářských, sociálních a kulturních právech nicméně přímo uznává právo na nejlepší tělesné a duševní podmínky života.  Výbor pro hospodářská a kulturní práva ve svém komentáři k článku 14 kromě toho určil následující minimum toho, co by měl stát zajistit: 1) právo na přístup k lékařské péči bez jakékoli diskriminace, 2) právo na přístup k základním potravinám, 3) právo na bydlení, základní hygienické prostředí a dostatečné dodávky pitné vody, 4) právo na přísun nezbytných léků, 5) právo na spravedlivou distribuci lékařských služeb a 6) právo na přijetí národních strategií v oblasti prevence a boje proti epidemiím.

Katolická církev významným způsobem přispívá k lékařské péči ve všech částech světa a to skrze místní církve, náboženské instituce a soukromé iniciativy, které pracují na vlastní zodpovědnost s ohledem na zákony každé země. Katolická církev podporuje 5 378 nemocnic, 18 088 ošetřoven, výdejen léků a klinik, 521 nemocnic pro malomocné a 15 448 domovů pro seniory, chronicky nemocné a postižené.

Na základě informací, které přicházejí přímo z míst, kde lidé pracují mezi nejchudšími, nejvíce izolovanými a opomíjenými komunitami, je zřejmé, že práva obsažená v již zmíněných mezinárodních dokumentech zde zdaleka nejsou zajištěna. Jednou z hlavních překážek k jejich uskutečnění je nedostatek dostupných lékařských a diagnostických nástrojů, které by mohly být spravovány a využívány v nízkorozpočtových a technologicky nepříliš vybavených zařízeních. V rozvojových zemích je stále 50 % nemocí způsobeno chudobou, což je téměř desetkrát více než v rozvinutých zemích. Více než 100 milionů lidí ročně upadne do chudoby, protože musí platit za lékařskou péči. V rozvojových zemích pacienti sami platí za 50 – 90 % nezbytných základních léků. Téměř 2 miliardy lidí k nim vůbec nemají přístup. Skupinou, která je v přístupu k lékům obzvláště znevýhodněná, jsou děti. Mnoho nezbytných základních léků nebylo vyvinuto ve vhodné formě nebo dávkování pro pediatrické účely. Rodiny a lidé, kteří zprostředkovávají zdravotní péči, jsou často nuceni dítěti sami lámat tabletku určenou pro dospělé. Laický odhad dávkování léků však může skončit úmrtím dítěte nebo vyvoláním chronického onemocnění. Například z 2,1 milionu dětí, které podle odhadů žijí s HIV infekcí, jen 38 % dostalo do konce roku 2008 antiretroviralní léčbu, která jim může zachránit život. Tento nepoměr vznikl zejména kvůli nedostatku léků vhodných na léčbu HIV infekce u dětí. A tak Výbor pro práva dětí deklaroval, že 'závazky států dle konvence se rozšiřují tak, aby zajistily, že děti mají trvalý a rovnoměrný přístup ke komplexnímu léčení a péči včetně nezbytných léků proti viru HIV, a to bez jakékoli diskriminace'.

Mons. Silvano Maria Tomasi ve svém příspěvku zdůraznil i spravedlivý přístup ke komplexní léčbě. 'Činím tak s pevným přesvědčením, že ‚… léčba by měla být poskytována každé lidské bytosti' jako základní element 'v hledání nejlepšího možného lidského rozvoje' … a s pevnou vírou, že 'tato etická perspektiva se zakládá na důstojnosti lidské osoby a na základních právech a povinnostech s tím spojených…'' řekl Mons. Silvano Maria Tomasi ve svém projevu.

 

Foto převzato.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou