Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Vyjádření belgické biskupské konference

Datum publikace25. 6. 2010, 19.30
TiskTisk

Tiskové středisko Svatého stolce dnes (25. 6. 2010) zveřejnilo vyjádření tiskového mluvčího Belgické biskupské konference po domovní prohlídce arcibiskupství v Malines-Bruselu, ke které došlo 24. 6. 2010.

Vatikán, Brusel: Biskupové Belgie se sešli v 10.30 hodin na arcibiskupství v Malines-Brusel k pravidelnému zasedání biskupské konference, které se koná jednou za měsíc. Okolo 10.30 hodin vstoupili do budovy vyšetřovatelé a policisté se sdělením, že bude provedena domovní prohlídka kvůli obviněním ze sexuálního zneužívání na území diecéze. Nebylo podáno žádné další vysvětlení, ale všechny dokumenty a mobilní telefony byly zabaveny a bylo oznámeno, že nikdo nesmí opustit budovu. Tento stav trval asi do 19.30 hodin.

Všichni, jak členové biskupské konference, tak personál, se podrobili výslechu. Nebyla to příjemná zkušenost, ale vše probíhalo korektně. Biskupové vždy opakovali, že důvěřují justici a její práci. Domovní prohlídku přijali se stejnou důvěrou, proto se v dané chvíli  zdrželi dalších komentářů.

Nicméně spolu s prof. Peterem Adriaenssesem, předsedou komise pro projednávání případů sexuálního zneužívání v rámci pastorace, si stěžovali na to, že během prohlídky byla zabavena veškerá dokumentace této komise. To je v rozporu s právem na diskrétnost, které se má dodržovat vůči obětem, jež se rozhodly, že se obrátí na tuto komisi. Takové jednání vážně poškozuje nezbytnou spolehlivou práci této komise.

Eric de Beukelaer
Tiskový mluvčí Belgické biskupské konference

 

Státní sekretariát při zveřejnění tohoto vyjádření znovu zdůrazňuje, že rozhodně odsuzuje jakékoli hříšné a kriminální jednání spojené se zneužíváním nezletilých ze strany církve a považuje rovněž za nezbytné zachytit tyto činy a čelit jim způsobem, který odpovídá požadavkům justice a učení evangelia.

Ve světle těchto potřeb vyslovuje Státní sekretariát velké překvapení ze způsobu, jakým včera prováděla belgická justice domovní prohlídku, a své pobouření z toho, že byl dokonce narušen hrob kardinálů Jozefa-Ernesta Van Roeye a Léona-Josepha Suenense, zesnulých arcibiskupů z Malines-Bruselu. K rozhořčení nad takovým jednáním připojuje lítost nad porušením diskrétnosti, na kterou mají právo právě oběti, kvůli kterým se prohlídka vykonávala.

Uvedené pocity osobně vyjádřil Mons. Diminique Mamberti, vatikánský sekretář pro vztahy se státy, belgickému velvyslanci při Svatém stolci Charlesi Ghislainovi.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou