Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Závěry jednání pracovní skupiny Vietnamu a Svatého stolce

Datum publikace28. 6. 2010, 15.00
TiskTisk

V sobotu 26. 6. zveřejnilo Tiskové středisko Svatého stolce zprávu Státního sekretariátu o druhém setkání Společné pracovní skupiny Vietnamu a Svatého stolce, které se konalo ve Vatikánu ve dnech 23. – 24. 6. 2010.

Vatikán: Jak bylo dohodnuto na prvním setkání Společné pracovní skupiny Vietnamu a Svatého stolce, které se konalo v Hanoji v únoru v roce 2009,  konalo se ve dnech 23. a 24. června 2010 ve Vatikánu druhé setkání této pracovní skupiny . Společně mu předsedali Mons. Ettore Balestrero, zástupce sekretáře Svatého stolce pro vztahy se státy a vedoucí delegace Svatého stolce, a pan Nguyen Quoc Cuong, náměstek ministra zahraničí a vedoucí vietnamské delegace.

Vzhledem k pokroku, kterého bylo dosaženo od prvního setkání Společné pracovní skupiny, se obě delegace věnovaly mezinárodním tématům a otázkám souvisejícím s bilaterálními vztahy a s katolickou církví ve Vietnamu. Vietnamská delegace připomněla neměnné linie vietnamské politiky vzhledem ke svobodě náboženského vyznání a také legislativní opatření zaručující její uplatňování. Delegace Svatého stolce přijala tyto informace a žádala, aby byly zajištěny další podmínky, které by umožnily církvi účinněji se podílet na rozvoji země, zejména v oblasti duchovní, výchovně-vzdělávací, zdravotní, sociální a charitativní. Delegace Svatého stolce také připomněla, že církev svým učení vede věřící k tomu, aby byli dobrými občany a usilovali tak o společné dobro obyvatelstva.

Obě delegace zaznamenaly povzbudivý rozvoj v různých oblastech katolického života ve Vietnamu, zejména v souvislosti s jubilejním rokem. Dále delegace připomněly projev Svatého otce Benedikta XVI. při poslední návštěvě vietnamských biskupů ad limina a jeho poselství katolické církvi ve Vietnamu při příležitosti jubilejního roku. Dohodly se, že tato učení Svatého otce poslouží jako linie pro katolickou církev ve Vietnamu v příštích letech.

Co se týče bilaterálních vztahů, obě delegace ocenily pozitivní rozvoj, ke kterému došlo od prvního setkání Společné pracovní skupiny, zejména setkání papeže Benedikta XVI. a prezidenta Vietnamu, Nguaen Minh Trieta v prosinci roku 2009. Obě delegace vyjádřily hlubokou podporu bilaterálním diplomatickým vztahům. Jako první krok k dalšímu prohloubení vztahů mezi Svatým stolcem a Vietnamem a také jako pouto mezi Svatým stolcem a místní katolickou církví bylo dohodnuto, že papež jmenuje nesídelního představitele Svatého stolce ve Vietnamu.
Obě delegace se dohodly na uspořádání třetího setkání Společné pracovní skupiny ve Vietnamu. Termín setkání bude stanoven obvyklou diplomatickou cestou.

Během setkání vietnamská delegace navštívila Mons. Mambertiho, sekretáře pro vztahy Svatého stolce se státy, prefekta Kongregace pro evangelizaci národů a vikariát římské diecéze. Dále delegace navštívila dětskou nemocnici Svatého stolce v Římě nazvanou Bambino di Gesú.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou